„Având în vedere avansul economic mai rapid decât ne-am aşteptat înregistrat în T1, am revizuit în sus estimarea de creştere a PIB pentru întregul an la 4,9% de la 4,2% anterior. Dinamica PIB în trimestrul unu din 2017 (5,7% creştere an/an şi 1,7% trimestrial) a depăşit substanţial aşteptările noastre (4,3% anual şi 1% trimestrial) dar şi estimările analiştilor exprimate în sondajul Bloomberg (4,2% an pe an). Pe partea de cerere, consumul privat (avans de 7,4% an/an şi 5,7% trimestrial) a fost principalul motor pentru creşterea PIB, dar câştiguri în termeni trimestriali au fost, de asemenea, consemnate pentru investiţii şi exporturi. Pe partea de ofertă, industria a arătat o performanţă foarte bună (creştere de 6,7% an.an şi 2,4% la trimestru)”, arată sursa citată în raportul intitulat „Economic Overview Romania”. 

În ceea ce priveşte inflaţia, analiştii Raiffeisen apreciază că rata anuală va continua pe un trend ascendent în perioada următoare şi va ajunge la 1,7% an/an în decembrie 2017 şi 2,7% an/an în februarie 2018. 

„Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în luna mai faţă de aprilie, în linie atât cu aşteptările noastre cât şi cu cele exprimate de analişti în sondajul Bloomberg. Inflaţia anuală a rămas la 0,6% . Dinamica preţurilor produselor alimentare a accelerat în aprilie şi mai, ceea ce a generat cifre mai mari pentru inflaţia CORE3. Credem că atenţia ar trebui îndreptată către aceste evoluţii pentru că ar putea reflecta o amplificare a presiunilor asupra inflaţiei de bază”, arată raportul Raiffeisen Research asupra evoluţiei economiei româneşti. 

În context, analiştii estimează că banca centrală va menţine dobânda cheie în şedinţa din 3 iulie iar prima creştere ar putea veni abia în martie 2018. Pe de altă parte, aceştia previzionează că Banca Naţională va creşte dobânda la facilitatea de depozit în cea de-a doua jumătate a acestui an, ceea ce va determina o majorare a dobânzii ROBOR. 

Pe de altă parte, analiştii de la Reiffeisen Research comentează şi asupra situaţiei politice din România de la acest moment, arătând că noul Guvern ar trebui să fie capabil să obţină votul Parlamentului având în vedere majoritatea pe care o au PSD şi ALDE. 

„Zgomotul politic a revenit în luminile rampei după ce coaliţia de guvernământ formată din PSD şi ALDE a înlăturat propriul Cabinet printr-un vot de neîncredere în 21 iunie în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze. Preşedintele Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Tudose, candidatul susţinut de PSD şi ALDE, pentru funcţia de prim-ministru. Noul Cabinet ar trebui să fie capabil să obţină votul de încredere în Parlament având în vedere majoritatea pe care o au PSD şi ALDE”, notează reprezentanţii Raiffeisen Research Romania. 

Potrivit Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), în primul trimestru din acest an România a înregistrat cel mai semnificativ avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o creştere anuală a PIB de 5,6%.

AGERPRES