Rafila: Testarea antidrog a elevilor se va face cu acordul părinţilor

Rafila a spus astăzi că nu se va face o testare în masă, care să genereze foarte multă agitaţie în rândul părinţilor. Ministrul a spus că testarea antidrog a elevilor va fi făcută cu acordul părinţilor, în cazuri bine stabilite.

Acesta a fost întrebat, la Antena 3, care va fi implicarea Ministerului Sănătăţii în testarea antidrog a elevilor.

“Noi am semnat un protocol, opt ministere au semnat un protocol pentru siguranţă în şcoli. Există şi o componentă legată de sănătate şi e normal să fie aşa. O să discutăm cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul de Interne, în special, încât testarea –  dacă se va face şi probabil că se va face – să fie făcută doar cu acordul părinţilor, în cazuri bine stabilite.

Nu facem o testare în masă, care să genereze foarte multă agitaţie în rândul părinţilor. Ea se face doar cu acordul părinţilor, în cazul în care aceştia solicită testarea unui copil care are o problemă legată de comportament într-o anumită perioadă sau la solicitarea cadrelor didactice, cu acordul părinţilor, iar acest lucru trebuie convenit cu Ministerul Educaţiei şi în niciun caz nu ar fi o chestiune care să fie obligatorie sau să producă neajunsuri”, a declarat Alexandru Rafila.

Testarea antidrog în şcoli

Testarea antidrog în şcoli, noi informații despre procedură. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a oferit noi detalii pe acest subiect. Potrivit lui, testarea în școli va fi realizată doar cu acordul părinților și numai la solicitarea unui părinte sau cadru didactic.

Ministrul a oferit asigurări că testările vor avea ca scop doar ajutarea copiilor prin consiliere psihologică ulterioară. El subliniază că testarea nu se va face „de dragul testării”.

„Trebuie să înţelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testării, ci ca să putem să ajutăm un copil, familia acelui copil să poată să primească un diagnostic în cazul în care există suspiciuni de substanţe psihoactive, să aibă consiliere psihologică, tratament şi să se reinsereze în societate”.

În ceea ce privește necesitatea acordului parental, Rafila îi liniștește pe părinți: Testarea trebuie făcută numai cu acordul părinţilor, la solicitarea acestora, dacă au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumită şcolară, dar, tot aşa, după acordul părinţilor.