Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila vine cu noi informații referitoare la certificatul verde. Potrivit acestuia, există o variantă tehnică privind certificatul digital COVID, la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică, relatează Agerpres.

“Avem o variantă tehnică, lucrată la Institutul Naţional de Sănătate Publică. (…) Decizia e de natură politică”

Totodată, ministrul a mai subliniat faptul că această variantă urmează să fie dezbătută în cadrul coaliţiei, urmând să fie luată o decizie politică. În același timp, Rafila a subliniat faptul că documentul ar trebui să devină operaţional înainte să existe „o creştere abruptă a numărului de cazuri”.

„Noi avem o variantă tehnică, lucrată la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Ea va fi dezbătută la nivelul coaliţiei şi se va lua o decizie politică, pentru că, până la urmă, e o decizie politică. Nu pot să vă dau un orizont de timp, pentru că noi am propus. Acum, decizia e de natură politică, ea trebuie votată în Parlamentul României. În mod normal, ar trebui ca acest document să fie operaţional înainte de o creştere abruptă a numărului de cazuri”, a spus el.

Despre Omicron: Vom avea îmbolnăviri cu transmitere în comunitate. (…) Îmbolnăvirea afectează și persoane vaccinate

Precizările ministrului vin în contextul în care în care în România a fost confirmat primul caz de infectare cu Omicron la o persoană care nu a călătorit în afara ţării. Ministrul Sănătăţii a precizat că măsurile adoptate vizează mai degrabă „frânarea”, nu „întârzierea” răspândirii acestei variante.

„După confirmarea primelor două cazuri (cu Omicron – n.red.), chiar eu spuneam că e foarte posibil să mai avem cazuri în România. Sunt şi în alte ţări europene. Gândiţi-vă la numărul mare de persoane care călătoresc dinspre Marea Britanie, unde această tulpină tinde să devină dominantă. Este clar că se va răspândi şi în România, la fel ca în alte ţări. Măsurile care se iau sunt de frânare, nu de întârziere a acestei tulpini.

Vom avea îmbolnăviri cu transmitere în comunitate, important e când se va întâmpla acest lucru și poate mai important să vedem care este evoluția formelor clinice de boală, pentru că sunt incerte. La populația tânără activă, formele de boală sunt ușoare, marea lor majoritate, dar vedem că îmbolnăvirea afectează și persoane vaccinate, pentru că din cei infectați aproape toți au fost vaccinați. Dar evoluția clinică a fost fost bună în cazul acestora”, a mai spus Rafila.

Totodată, el a amintit și de punctul de vedere al OMS care prevede faptul că vaccinarea, ca unică măsură, nu este suficientă în combaterea pandemiei şi că sunt necesare şi alte măsuri pentru a încetini transmiterea SARS-CoV-2.

De menționat este faptul că, în cadrul ședinței de coaliți care a avut loc în urmă cu câteva zile, Alexandru Rafila a prezentat forma în care ar urma să arate legislația pentru certificatul verde.

Când ar putea fi eliminat certificatul verde

Ministrul preciza atunci că documentul ar trebui să fie introdus în funcție de rata de incidență, dacă aceasta trece de 1,5 la mia de locuitori. Astfel, certificatul verde ar urma să fie introdus dacă sunt trei săptămâni de creștere a infectărilor, creștere constatată de INSP.

El mai adăugat că analiza situației epidemiologice se face de către Institutul Național de Sănătate Publică în fiecare zi de luni, pentru săptămâna anterioară.

Totodată, potrivit ministrului, coeficientul de creștere trebuie să fie de cel puțin 1,5 ori la fiecare săptămână. În momentul în care această condiție de creștere constatată timp de trei săptămâni este îndeplinită, certificatul intră în vigoare la 72 de ore de la această constatare.

În ceea ce privește retragerea certificatului verde, Alexandru Rafila a propus retragerea documentului în momentul în care rata de incidență scade sub 1,5 la mia de locuitori și există o scădere a infectărilor timp de trei săptămâni consecutiv.

Astfel, potrivit ministrului, după ce specialiștii de la INSP constată această descreștere a numărului de infectări și rata de incidență, certificatul este eliminat în maximul 72 de ore.