Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Executiv al OMS, atrage atenţia că tot ceea ce s-a reuşit în România în ultimele două luni de zile se poate schimba total extrem de rapid, în nu mai mult de-o săptămână. „Trebuie să evităm aglomeraţiile!”, spune ferm profesorul Rafila. El face şi o comparaţie cu un meci de fotbal, pentru ca toată lumea să înţeleaga mai bine pericolul: „Putem domina tot meciul și în ultimul minut primim gol.”

„Am văzut imagini care arătau situații îngrijorătoare. Practic, tot ce am reușit în aceste 2 luni, ținând epidemia sub control, poate să se schimbe destul de rapid, într-o săptămână nu mai mult! (…) Trebuie să evităm aglomerațiile!

Mă îngrijorează faptul că nu reușim să finalizăm o situație care putea să fie bună și renunțăm la ceea ce am făcut până acum. Esta ca și la fotbal. Putem domina tot meciul și în ultimul minut primim gol.

Într-o săptămână se poate schimba situația pentru că perioada de incubație este de 5-7 zile. Dacă în acest moment, se produc contacte între persoane fără protecție, vă dați seama că peste o săptămână se vor vedea efectele”, a declarat profesorul Rafila pentru România TV.