Departamentul pentru Situații de Urgență vine cu o serie de precizări noi. Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanții anunță circulația unui fake news, de către mai multe publicații foarte cunoscute.

Potrivit sursei citate, șefului DSU i-ar fi fost atribuită declarația potrivit căreia restricțiile din România sunt impuse pe baza datelor din Franța, Arafat: „Nu există studii de mobilitate a populației”.

„Ca urmare a informațiilor diseminate în spațiul public de către publicațiile Mediafax, ALEPH News, Smart Radio.ro prin care șefului DSU îi este atribuită declarația conform căreia “Restricțiile din România sunt impuse pe baza datelor din Franța, Arafat: „Nu există studii de mobilitate a populației”, precizează reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, potrivit sursei citate, denumirea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență(CNSSU) a fost schimbată anul trecut în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), iar Raed Arafat nu este președintele acestui comitet.

Declarația adevărată a lui Raed Arafat 

Totodată, aceștia au prezentat afirmația șefului DSU legată de limitarea circulației din Franța, adică cea reală. Mai exact, se pare că șeful DSU doar menționa că Franța este singura țară care a revenit la o oră mai târzie și a luat această decizie în contextul în care mai există și alte reguli în vigoare.

”Precizăm reprezentanților publicațiilor amintite anterior faptul că denumirea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență(CNSSU) a fost schimbată anul trecut în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), și în conformitate cu OUG 68/2020, șeful DSU, dr. Raed Arafat, NU este președintele acestui Comitet.

Totodată, dat fiind faptul că șefului DSU, i se atribuie afirmația conform căreia “Restricțiile din România sunt impuse pe baza datelor din Franța. Nu există studii de mobilitate a populației” dorim să precizăm faptul că informațiile prezentate de publicațiile în speță, sunt scoase din context.

Mai jos, atașăm afirmația șefului DSU, cu privire la măsurile de limitare a circulației în Franța, în urma unei intervenții din cadrul unei emisiuni, la postul de televiziune DIGI 24, din data de 2 aprilie 2021, astfel:

“Singura țară care a revenit la o oră mai târzie este Franța si vă spun că a revenit de la ora 18.00 la ora 19.00 ca ora de limitare a circulației. În Franța au facut chiar analize ale mișcării populației și au găsit că mult din mișcarea care este de contact social intens se întâmplă după ce iese lumea de la lucru și după ora șase seara. Atunci au coborat la ora șase interdicția, acum au ajuns la ora 19.00 dar au și au alte reguli pe care le-au implementat acum cu limitarea circulației”, mai precizează sursa citată.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu