Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis că posibilitataea redeschiderii restaurantelor, care sunt închise din luna martie, este discutată la nivel de experți și că nu se poate pronunța până nu se termină discuțiile și nu există concuziile finale.

Risc zero nu există

„Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există”, a transmis Raed Arafat la B1TV.

„Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Eventual, ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele acum. Nu poate fi o recomandare.

Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile în care acest lucru se face, pentru a reduce riscurile la maxim. Risc zero nu există. Apoi, rămâne iar la latitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Clar e că încă sunt discuții”, a transmis Raed Arafat.

Profeția teribilă a lui Raed Arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dezvăluit faptul că impactul pe secțiile de ATI a apărut, cu toate că nu e o creștere evidentă a cazurilor de coronavirus în România.

”Impactul pe secțiile de ATI a apărut, cum era de așteptat. Noi mereu au spus că cu cât cresc cazurile, cu atât crește numărul pacienților de la ATI și, implicit, al decedaților. Parte din persoanele care ajung la ATI nu pot fi salvate.

Nu avem deocamdată o descreștre evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile”, a declarat Raed Arafat, conform B1TV.

Dar asta nu e tot. Arafat a prevăzut și ce se va putea întâpla peste doar câteva zile. ”Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere. Depinde de cât de mult respectă populația regulile. Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID.

Vom continua să creștem numărul paturilor acolo unde putem și unde găsim resursa umană. Nu e suficient să crești numărul paturilor și ventilatoarelor, trebuie să crești sau să reorganizezi și resursa umană”, a mai declarat secretarul de stat, Raed Arafat.

Sursă foto INQUAM/Octav Ganea