Românii trebuie să fie în alertă maximă de Crăciun și de Revelion. Aceasta este părerea secretarului de stat, Raed Arafat, care a explicat câte persoane pot participa la petrecerile de organizate de sărbători în contextul restricțiilor impuse de autorități în lupta cu COVID. El a explicat, într-un interviu pentru PRO TV, că autoritățile nu pot impune un număr maxim de persoane care să participe la petrecerile de Crăciun și de Revelion care au loc în casele românilor.

Recomandarea lui este ca la aceastea să vină doar cei apropiați, din rândul familiei.

”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă. În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine”, a spus Arafat, într-un interviu pentru Știrile ProTV.

Ce se întâmplă cu mesele festive

Raed Arafat a dat detalii și despre mesele festive de Crăciun și Revelion organizate în hoteluri. Secretarul de stat a explicat că restaurantele hotelurilor pot funcționa la o anumită capacitate, care este determinată de incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 în localitatea respectivă.

”Știți foarte bine. Sub 1,5 la mie incidență, capacitatea este la 50 %. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Și peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazați în hotel. Dar capacitatea acestor locații nu poate depăși 50 %”, a precizat el.

Trebuie amintit că cei din Comitetul Național pentru Situații de Urgență au decis joi prelungirea stării de alertă în România, astfel că va rămâne în vigoare inclusiv interdicția de a circula după ora 23.00.