Raed Arafat a declarat că, în prezent, există 1200 de paturi la terapie intensivă și că numărul acestora poate fi crescut. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat la Antena 3 că în săptămâna următoare va fi suplimentat numărul și la partea modulară și la partea mobilă.

”Până acum avem 1200 de paturi. Acest număr poate fi crescut. Spitalele de urgenţă care nu sunt spitale COVID-19 s-au angajat să aibă un număr de paturi de Terapie Intensivă, spitalul Malaxa va avea aceste paturi. Există unităţi mobile ATI care sunt operaţionale, avem în plan, săptămâna următoare, să suplimentăm partea modulară şi partea mobilă.”, spune secretarul de stat, Raed Arafat,

Anumite spitale vor avea module fixe

Tot la Antena 3, acesta a precizat că există un memorandum pentru care spitalele de o anumită categorie vor putea crea module fixe lângă spital.

”La ultima şedinţă de guvern a fost aprobat un memorandum pentru ca spitalele de o anumită categorie să poată crea module fixe lângă spital, aşa cum s-a făcut la Braşov, la spitalul Elias, sau unităţi mobile amplasate o perioadă şi apoi stocate în caz de nevoie.”, a spus Raed Arafat.

Se va suplimenta și numărul ventilatoarelor de la UPU

Joia trecută, Raed Arafat a anunțat că autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea corespunzătoare a pacienţilor COVID până în momentul în care aceştia sunt preluaţi în secţiile de terapie intensivă.

„La nivelul unităţilor de primiri urgenţe, în discuţiile pe care o să le avem cu colegii, inclusiv mâine, este creşterea capacităţii de ventilaţie pentru a face faţă pacienţilor care ajung acolo până la preluarea lor în secţiile de terapie intensivă.

Noi avem capacitate de ventilaţie în toate unităţile de primiri urgenţe, dar ea este limitată, pentru că este gândită pentru altfel de activitate, dar acum, dacă va creşte numărul, vom încerca să suplimentăm din ventilatoarele pe care le avem în stoc, ca să putem să asigurăm îngrijirea bolnavului, corect, până este preluat de secţiile de terapie intensivă”, a declarat Arafat, joi, în cadrul şedinţei de Guvern, întrebat de premier despre măsurile pregătite de autorităţi în ceea ce priveşte unităţile de primiri urgenţe.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim