Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spune că ţara noastră se află pe un trend „ascendent important” în ceea ce priveşte cazurile de COVID-19 şi că îndemnarea populaţiei la nerespectarea regulilor „nu înseamnă decât pacient în plus şi, probabil, în plus, persoane decedate”.

Arafat cere populaţiei să înţeleagă corect situaţia şi să devină un partener al autorităţilor prin respectarea regulilor şi a prevederilor impuse de CNSU sau de Guvern.

„Toată lumea observă că avem o creştere continuă a cazurilor, suntem pe un trend ascendent important. Noi când punem aceste măsuri încercăm prin ele să reducem expunerea, să reducem transmiterea. Apelul nostru către populaţie este să înţeleagă situaţia şi să fie partener cu noi în respectarea acestor reguli şi acestor prevederi care sunt emise prin hotărâri ale CNSU sau prin hotărâri de Guvern.

„Sunt foarte mulţi în domeniul online sau în alte spaţii publice care îndeamnă populaţia la nerespectarea regulilor”

Este extrem de important acest lucru, pentru că sunt foarte mulţi în domeniul online, chiar şi unii care declară acest lucru în alte spaţii publice, care îndeamnă populaţia la nerespectarea regulilor. Iar acest lucru nu va duce decât la agravarea situaţiei. Îndemnarea populaţiei la nerespectarea regulilor nu înseamnă decât în plus pacient şi, probabil, în plus, persoane decedate.

Este un apel pe care îl fac încă o dată: respectarea regulilor în aceste zile este extrem de importantă şi noi nu putem lucra fără parteneriatul cu populaţia, cu autorităţile locale, cu toate instituţiile. Nu poate o singură entitate să rezolve problemele. Prin dumneavoastră transmit populaţiei să se gândească la sănătatea lor şi a celor apropiaţi lor şi să respecte regulile recomandate sau obligatorii”, a declarat Raed Arafat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 14 octombrie.

Întrebat despre situaţia de la Iaşi, Arafat a precizat că nu are informaţii despre decizia de a permite pelerinilor din afara Iaşiului accesul la racla Sfintei Parascheva.

„Nu pot să vă răspund, pentru că nici eu nu ştiu dacă s-a dat sau cine a dat acest lucru. (…) Nu ştiu despre ce e vorba, nu ştiu dacă a fost dat ordin sau ceva. Aici trebuie discutat, mai ales pe partea de ordine publică. Eu sunt aici de la ora 10 dimineaţa şi nu ştiu”, a menţionat şeful DSU.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin