Dacă și când rușii vor trece granița, asta ar putea depinde numai de apărarea aeriană de la sol a Ucrainei, care poate lupta împotriva avioanelor de război ale Moscovei, este concluzia lui David Axe într-un comentariu pe site-ul Forbes.

Dar apărarea antiaeriană la sol a Ucrainei este într-o formă puțin mai bună decât cea a forțelor aeriene ale țării. Este o mare problemă pentru ucraineni, deoarece forțele ruse se adună la graniță, pregătite, probabil, de o invazie, în următoarele săptămâni sau luni.

Rămășițe ale epocii comuniste formează coloana vertebrală a sistemului de apărare antiaeriană

Kievul a moștenit de la Uniunea Sovietică un număr semnificativ de rachete sol-aer și tunuri. Treizeci de ani mai târziu, aceste rămășițe ale epocii comuniste formează azi coloana vertebrală a sistemului de apărare antiaeriană al Ucrainei. Pe hârtie, această forță nu este nesemnificativă.

Armata ucraineană deține aproape 100 de sisteme de rachete sol-aer (SAM), inclusiv câteva S-300 cu rază lungă de acțiune, șase sisteme de apărare Tor-M cu rază scurtă de acțiune și aproximativ 75 Strela-10. Unele formațiuni ale armatei dispun de tunuri de apărare antiaeriană ZU-23.

Forțele aeriene au propriile sisteme SAM, inclusiv o sută sau mai multe lansatoare pentru S-300 și câteva S-125 cu rază scurtă de acțiune.

Acest arsenal ar putea crește, a explicat Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. „Forțele aeriene acordă prioritate dezvoltării forțelor sale de apărare aeriană echipate cu rachete, în primul rând prin modernizarea echipamentelor din epoca sovietică”, precizează IISS.

Cât de eficiente ar putea fi aceste rachete vechi

În 2017, Ukroboronprom, firma de stat de apărare a Ucrainei, a livrat primul nou radar de supraveghere 79K6. Patru ani mai târziu, forțele aeriene au început să opereze primul radar 80K6KS1, o versiune îmbunătățită a lui 79K6.

Este greu de anticipat cât de eficiente ar putea fi aceste rachete vechi și radare mai noi împotriva puterii copleșitoare a forțelor aeriene ruse.

Sistemele de apărare aeriană ale Georgiei au fost surprinzător de eficiente împotriva avioanelor rusești în timpul război fulger dintre Georgia și Rusia. Dar asta a fost acum 13 ani. Forțele aeriene ruse de astăzi sunt mult mai bine echipate și mai bine antrenate.

Ajutor urgent de la americani

Este clar că liderii ucraineni sunt îngrijorați. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, mers la Washington, la jumătatea lunii noiembrie, pentru a căuta ajutor. Un consilier al Senatului SUA a declarat pentru Air Force Magazine că Reznikov dorește o apărare antiaeriană performantă, sistemul american Patriot fiind considerat piesa centrală.

Dar urgența actuală a Ucrainei înseamnă că Statele Unite ar trebui să se concentreze pe furnizarea, cât mai repede, de sisteme de apărare antiaeriană mai mici, mai ușor de utilizat, cum ar fi rachetele Stinger.