Într-un interviu acordat pentru CNN, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov anunță că va avea loc un „masacru cu adevărat sângeros” dacă Rusia decide să invadeze Ucraina. Totodată, acesta a mai avertizat că „și rușii se vor întoarce în sicrie”, pe fondul îngrijorărilor cu privire la mișcările de trupe la granița țării. În același timp, Reznikov a ținut să facă un apel către președintele american Joe Biden, care urma să vorbească marți cu Vladimir Putin într-o videoconferință telefonică, să rămână ferm pe poziție împotriva Moscovei.

Potrivit acestuia, este nevoie de un răspuns răspicat pentru Putin pentru a se evita o adevărată tragedie.

„Dacă ar fi să-l consiliez pe președintele Biden, mi-ar plăcea să-i transmită mai răspicat lui Putin că nu ar trebui să existe niciun fel de linii roșii trasate de Kremlin. Linia roșie e aici, în Ucraina, iar lumea civilizată ar trebui să reacționeze imediat, fără ezitare”, a declarat Reznikov într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CNN.

De menționat este fatpul că o reacție în acest sens a veni și de la oficialii americani și occidentali, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la mobilizarea de forțe ruse la granița cu Ucraina. Secretarul de stat Antony Blinken declara săptămâna trecută că SUA „trebuie să se pregătească pentru toate situațiile”.

Urmările unei confruntări Rusia-Ucraina

În ceea ce privește atitudinea Rusiei, surse avizate au declarat pentru CNN că în momentul de față, țara condusă de Vladimir Putin are capabilități de-a lungul graniței cu Ucraina pentru a efectua o invazie rapidă și imediată, inclusiv construirea de linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit, în cazul în care Moscova ar alege să invadeze.

De cealaltă parte, Reznikov a declarat pentru CNN că Ucraina apreciază că Rusia are în prezent 95.000 de soldați la mică distanță de Ucraina, iar SUA au estimat că rușii ar putea aduna 175.000 de soldați pentru a invada Ucraina.

„Deci, avem 250.000 de membri în armata noastră. În plus, avem 400.000 de veterani și 200.000 de rezerviști. 175.000 nu sunt de ajuns pentru a invada Ucraina”, a spus Reznikov.

În același timp, oficialul ucrainian a mai ținut să menționeze că o invazie rusă pe teritorul țării ar avea consecințe „dezastruoase” pentru întregul continent european, estimând că între 4 ți 5 milioane de ucraineni ar căuta refugiu în Europa.

De asemenea, Reznikov a subliniat, de asemenea, că Ucraina este un furnizor important de alimente pentru Europa și Africa, iar aprovizionările vor fi întrerupte.

Amintim faptul că nu este prima oară când Ucraina  trage un semnal de alarmă. Țara a avertizat de săptămâni întregi că Rusia încearcă să destabilizeze țara, iar NATO a fost de acord că mișcările Rusiei în apropierea graniței sunt neobișnuite. La rândul lor, puterile occidentale au avertizat și ele Rusia de mai multe ori cu privire la mișcările agresive manifestate față de Ucraina.

Pe de altă parte, Kremlinul neagă că plănuiește să atace și susține că sprijinul NATO pentru Ucraina, inclusiv aprovizionarea cu arme și pregătirea militară, constituie o amenințare tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.