Programul autorităţilor britanice de sprijinire a industriei auto, prin acordarea de prime la casarea autovehiculelor vechi şi achiziţia de modele noi, a crescut comenzile de maşini cu 35.000 de unităţi, de la anunţarea acestuia la sfârşitul lunii aprilie, transmite Mediafax.

Piaţa auto din Marea Britanie a înregistrat scăderi semnificative în 2009, în urma agravării recesiunii, însă executivul britanic speră ca prima de casare să contribuie la recuperarea industriei de profil locale.

Autorităţile au alocat 300 de milioane de lire sterline (481 milioane de dolari) pentru program, iar posesorii autovehiculelor care renunţă la maşinile mai vechi de zece ani primesc o sumă de 2.000 de lire sterline pentru achiziţia unui model nou.

Costurile programului guvernamental sunt suportate în mod egal de autorităţi şi industria auto.

Numărul de maşini noi înregistrate în Marea Britanie a scăzut în aprilie cu 24%, la 133.475 untăţi, potrivit Asociaţiei Constructorilor şi Distribuitorilor Auto (ACDA).

„Startul pozitiv al programului primei de casare este încurajator, (…) însă vor trece câteva luni până vom vedea adevăratul impact asupra pieţei”, a declarat un purtător de cuvânt al organzizaţiei.

În primele patru luniale anului, declinul pieţei auto britanice a fost de 28,5%, la 613.833 unităţi, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2008.

SURSA: Mediafax