Qatarul a propus fără succes desfăşurarea unei forţe arabe de pace în Siria. Emiratul s-a delimitat de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad încă de la declanşarea mişcării de protest în ţara arabă, în urmă cu 19 luni şi jumătate.

Reacţia premierului qatarez, preluat luni seara de postul Al-Jazira, intervine după ce emisarul special internaţional în Siria Lakhdar Brahimi a afirmat la Moscova că situaţia se înrăutăţeşte în ţara arabă.

Şeicul Hamad a apreciat că de starea Siriei sunt răspunzătoare atât conducerea de la Damasc cât şi comunitatea internaţională, din cauza atitudinii anumitor ţări din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

‘Avem încredere în Brahimi /…/ însă el trebuie să aibă o idee precisă pe care să o susţină în faţa Consiliului de Securitate privind transferul de putere şi începerea unei perioade de tranziţie’ în Siria, a insistat şeicul Hamad.

În calitate de state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU – alături de Franţa, Marea Britanie şi SUA -, Rusia şi China au făcut uz de dreptul de veto împotriva oricărei rezoluţii de condamnare a Siriei.

Lakhdar Brahimi a propus fără succes o încetare temporară a focului în Siria de Eid al-Adha /Sărbătoarea Sacrificului/, la sfârşitul săptămânii trecute.

Mişcarea socială declanşată acum 19 luni şi jumătate în Siria s-a transformat ulterior într-un sângeros conflict armat putere-opoziţie, care a provocat moartea a peste 35.000 de persoane, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene.
SURSA: Agerpres