'Statele pot adăuga miliarde de dolari economiilor lor dacă vor şti să aplice cele mai bune practici în valorificarea potenţialului angajaţilor de vârsta a treia', arată raportul PwC.

Nou lansatul Index Golden Age este o medie ponderată a unor indicatori precum ocuparea forţei de muncă, nivelul veniturilor şi programe de calificare şi training, care reflectă impactul angajaţilor de peste 55 de ani pe piaţa muncii în 34 de ţări membre ale OECD.

'Dată fiind îmbătrânirea populaţiei în ţările dezvoltate, este esenţial ca statele să utilizeze cât mai bine angajaţii vârstnici pentru a stimula creşterea economică şi a ajuta la acoperirea costurilor în creştere ale sistemului de pensii şi ale sistemului sanitar. Noul nostru Index Golden Age identifică acele state care sunt deschizătoare de drumuri din acest punct de vedere: ţările scandinave, Noua Zeelandă şi Israel. Marea Britanie ocupă o poziţie de mijloc, în vreme ce majoritatea statelor din zona euro, cu excepţia Finlandei şi Germaniei, sunt în a doua jumătate a clasamentului. PwC estimează că adoptarea bunelor practici din statele cu performanţe notabile, ca Suedia, ar putea duce la creşterea PIB-ului Marii Britanii cu până la 5% pe termen lung, iar potenţialul este şi mai mare pentru ţările aflate în josul clasamentului', a declarat John Hawksworth, economist şef PwC şi coautor al raportului.

Indexul arată că autorităţile ar putea lua în considerare continuarea reformelor sistemului de pensii de stat pentru a încuraja pensionarea târzie, crearea de stimulente financiare pentru angajaţii în vârstă pentru a rămâne sau a se întoarce pe piaţa muncii, introducerea de noi iniţiative pentru a îmbunătăţi inserţia profesională a angajaţilor vârstnici, eliminarea barierelor din calea ocupării forţei de muncă şi încurajarea recrutării angajaţilor vârstnici; stimularea în special a ratei de ocupare a femeilor în vârsta, care tinde să fie mai mică decât cea a bărbaţilor.

Există, de asemenea, mai multe oportunităţi şi provocări subliniate de indicele Golden Age pentru companii. Acesta subliniază că firmele care utilizează la maximum abilităţile şi experienţa angajaţilor vârstnici pot obţine un avantaj în faţa competiţiei în aceste vremuri în care şi vârsta clienţilor este în creştere. De asemenea, angajaţii vor trebui să îşi regândească atitudinea legată de instruirea forţei de muncă în vârstă, astfel ca acest lucru să nu se mai 'oprească la 50 de ani'.

Pe de altă parte, o forţă de muncă în proces de îmbătrânire ar putea cere o abordare diferită când vine vorba de echilibrul dintre salarizare şi beneficiile de sănătate şi pensie.

'Acest grup de angajaţi este de prea multe ori neglijat de companii şi autorităţi, dar cercetările noastre arată că ar putea exista câştiguri economice mari din politicile orientate spre păstrarea oamenilor calificaţi şi motivaţi să rămână în forţa de muncă pentru mai mult timp', a declarat Horaţiu Cocheci, liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Potrivit acestuia, măsuri cum ar fi reduceri de impozite pentru firme care au lucrătorii în vârstă, creşterea cheltuielilor cu recalificarea lucrătorilor vârstnici, inclusiv competenţe digitale, şi aplicarea cu mai multă stricteţe a legilor anti-discriminare pe criterii de vârstă ar putea fi luate în considerare ca o modalitate de a stimula participarea persoanelor în vârstă de peste 55 de ani la forţa de muncă.

'Companiile ar trebui să se vadă cum ar putea valorifica cel mai bine aptitudinile şi experienţa angajaţilor în vârstă. Mai multă flexibilitate, regândirea cerinţelor postului, pauze în carieră şi schimburi de roluri ar putea ajuta la o mai bună incluziune a acestei generaţii şi o mai bună retenţie a ei în forţa de muncă pentru mai mult timp. De asemenea, instruirea continuă, oportunităţile de promovare şi managementul performanţei nu ar trebui să înceteze odată cu atingerea vârstei de 50 de ani. Ar trebui să se facă mai mult pentru a stimula inovarea şi productivitatea prin valorificarea diversităţii care rezultă din a avea o gamă mai largă de generaţii lucrând împreună. Pensionarea nu trebuie să rămână un eveniment care se întâmpla o data în viaţă. Este posibil să asistăm la ascensiunea pensionarului part-time', a adăugat Horaţiu Cocheci.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 195.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.