Raportul mai arată că Indonezia, Mexic şi Nigeria ar putea scoate Marea Britanie şi Franţa în afara primelor 10 poziţii, Filipine, Vietnam şi Malaiezia vor avea parte de ascensiuni remarcabile, iar Columbia şi Polonia vor creşte mai mult până în 2050 decât Brazilia şi Rusia.

În următorii 35 de ani se va înregistra o redistribuire a puterii şi influenţei economice, este una din principalele concluzii ale raportului PwC – The World in 2050: Will the shift in global economic power continue?

Studiul prezintă previziunile pe termen lung, până în 2050, privind potenţialul de  creştere a PIB-ului celor mai mari 32 economii ale lumii, care împreună  însumează 84% din PIB-ul mondial.

Raportul arată că economia mondială ar putea creşte cu o rată medie anuală puţin peste 3% în perioada 2014-2050, dublându-se până în 2037 şi aproape triplându-se până în 2050. Însă, este posibil ca rata de creştere economică globală să încetinească după 2020, pe măsura ce rata de creştere a Chinei şi a altor câteva economii emergente va deveni moderată pe termen lung, iar ponderea populaţiei active va scădea în multe economii mari.

“Sunt multe modalităţi în care poate fi măsurată mărimea unei economii, însă previziunea noastră este că economia chineză va fi cea mai mare până în 2030, indiferent de modalitatea de măsurare folosită. De asemenea, ne aşteptăm ca rata de creştere a Chinei să înregistreze o scădere considerabilă după 2020, odată cu îmbătrânirea populaţiei active, şi a scăderii randamentului investiţiilor. China va trebui să se bazeze  mai mult pe inovaţie decât pe copierea modelelor de producţie concepute în statele dezvoltate pentru a impulsiona productivitatea. Revenirea la media globală de creştere a unei economii este un fenomen obişnuit pentru alte ţări care au avut în trecut rate ridicate de creştere precum Japonia şi Coreea de Sud şi ne aşteptăm ca şi China să urmeze acelaşi tipar”, a declarat John Hawksworth, economist şef al PwC şi co-autor al raportului .