Totodată, cei doi lideri au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să ”intensifice consultările bilaterale pe tema Idleb cu scopul de a reduce tensiunile, de a garanta o încetare a focului şi de a neutraliza ameninţarea teroristă”, a indicat Kremlinul.

”Vladimir Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile agresive ale grupărilor extremiste în curs. A fost subliniată necesitatea respectării necondiţionate a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei ”, se menţionează într-un comunicat citat de Agerpres.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre situaţia din Libia, un alt conflict în care interesele lor diferă, solicitând ”punerea în aplicare într-un mod coerent a deciziilor conferinţei internaţionale de la Berlin din 19 ianuarie”, potrivit sursei citate.

Preşedinţia turcă a indicat la rândul său că Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să ”împiedice” ofensiva la Idleb, ultimul bastion al rebelilor şi jihadiştilor în Siria. Erdogan a subliniat, de asemenea, că o soluţie la situaţia explozivă din Idleb necesită ” punerea în aplicare completă a acordului de la Soci”, din 2018. “Cei doi lideri au afirmat că s-au angajat să respecte toate acordurile” încheiate între cele două părţi, a adăugat preşedinţia turcă.