Președintele rus, care vrea să obțină un nou mandat la Kremlin la alegerile din luna martie, se confruntă cu reacții negative din cauza întreruperilor de curent care au afectat Rusia în ultimele luni.

Putin se confruntă cu o altă criză gravă

„Putin se confruntă cu o altă criză gravă din cauza dezastrului privind încălzirea populației” și care împinge Rusia spre „punctul de rupere”, a declarat consilierul politic Jason Jay Smart pentru Newsweek.

„Se estimează că, probabil, mii de ruși au murit înghețați”, a spus Smart.

„Motivul acestei crize, așa cum spune chiar un raport Ministerul Apărării din Regatul Unit, este că, din câte se pare, Kremlinul ar fi cerut guvernatorilor regionali din Rusia să facă reduceri la costurile cu infrastructura, de la începutul anului 2022, pentru a ajuta la finanțarea războiului din Ucraina”.

„Acesta este un alt semn că Rusia devine din ce în ce mai instabilă și se apropie de punctul de rupere”, a adăugat el.

Locuitorii Moscovei, lăsați să tremure în case

Întreruperile de curent au lăsat aproximativ 25% dintre locuitorii Moscovei fără căldură pe timpul iernii, de la începutul acestei luni. Un ofițer al Marinei Ruse, în vârstă de 60 de ani, ar fi murit înghețat în casa sa de lângă Sankt Petersburg, după ce a rămas fără curent și fără încălzire.

„În ultimele luni, au existat probleme cu încălzirea în 16 locații din Rusia”, se arată în actualizare.

„Aceste defecțiuni, în toiul temperaturilor de minus 15 grade, sunt reluarea unei probleme existente, care a afectat orașele rusești de zeci de ani, dar probabil că s-a acutizat din cauza politicilor rusești în timpul războiului”, a subliniat expertul.

O problemă uriașă, înainte de alegerile din martie

Rusia a dat prioritate cheltuielilor militare, în defavoarea infrastructurii publice”, continuă acesta. „În plus, mobilizarea rușilor a dus la o lipsă de forță de muncă în toate industriile, inclusiv ingineri calificați și instalatori”, adaugă el.

Ministerul Apărării din Regatul Unit susține și că Putin i-ar fi cerut ministrului rus pentru Situații de Urgență, Aleksandr Kurenkov, să rezolve problema, numind-o „o preocupare esențială înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia”.

Deși întreruperile de curent i-ar fi determinat pe unii ruși să apeleze direct la Putin și să ceară socoteală oficialilor locali, criza încălzirii nu este singura problemă cu care se confruntă președintele rus în țară.

În paralel, se extinde și nemulțumirea internă față de creșterea costului produselor alimentare, inflația fulgerătoare și sancțiunile occidentale care au făcut ca prețurile unor produse de bază să devină o povară pentru mulți ruși.

Sondajele de opinie din Rusia indică faptul că problemele interne au influențat gradul de aprobare a lui Putin în rândul alegătorilor.

Putin spune că Rusia are cea mai puternică economie din Europa

Vladimir Putin afirmă că Rusia a devenit cea mai mare economie din Europa. El a spus că economia Rusiei este a cincea la nivel mondial. Liderul rus a subliniat că țara sa a depășit toate celelalte economii europene, dar a recunoscut că există semnale clare ale unor dificultăți în rândul populației.

Declarația a fost făcută de Putin în fața antreprenorilor din Orientul Îndepărtat, conform TASS.

Cu toate acestea, informații din surse independente susțin că Rusia se confruntă cu provocări majore. În primul rând cu creșterea exponențială a prețurilor, dar și cu penuria de produse alimentare esențiale, precum ouă și carne de pui.

Această discrepanță între afirmațiile oficiale și realitatea din teren evidențiază o perspectivă deformată asupra situației economice din Rusia. Asta ar putea accentua tensiunile sociale și economice din țară.

„Am lăsat Europa în urmă în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, dar în ceea ce privește indicatorul pe cap de locuitor trebuie să muncim mai mult. Mai sunt lucruri de făcut”, a declarat președintele rus.

Rusia a depășit Germania

Potrivit afirmațiilor lui Putin, Rusia se confruntă cu presiuni din toate direcțiile. Totuși, se bucură de statutul de cea mai mare economie din Europa. Putin a menționat că economia Germaniei a fost depășită, iar Rusia a urcat pe locul cinci în topul mondial în ceea ce privește PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare.

„Se pare că suntem sugrumați și presați din toate părțile, dar totuși suntem cea mai mare economie din Europa. Am lăsat Germania în urmă și am urcat pe locul cinci în lume în termeni de PIB la paritatea puterii de cumpărare: China, SUA, India, Japonia și Rusia. Suntem numărul unu în Europa”, a afirmat Putin.