“Considerăm că este o abordare neconstructivă”, a declarat el într-o conferinţă de presă în ultima zi a summitului anual al Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) de la Vladivostok, în Extremul-Orient rus. “Regretăm că s-a întâmplat asta”, a mai spus el.

Totuşi, Vladimir Putin a respins ideea că ar exista un război comercial cu UE după ce Bruxellesul a anunţat deschiderea acestei anchete. “Avem relaţii extrem de calde şi constructive. Nu este un război comercial”, a mai afirmat liderul de la Kremlin, citat de Reuters.

În acelaşi timp însă, preşedintele rus a spus că prin această anchetă Uniunea Europeană încearcă să mute pe umerii Gazprom o parte din povara financiară a subvenţiilor oferite ţărilor din Europa de Est. “Europa vrea să-şi menţină influenţa politică (în regiune), dar în aşa fel încât să plătim şi noi puţin”, a spus spus Putin la conferinţa de presă de la summitul APEC, potrivit RIA Novosti.

Gazprom menţine preţurile de piaţă în Europea de Est, însă Comisia Europeană încearcă să reducă preţurile pentru petrolul şi gazele ruseşti din regiune, ca în perioada sovietică, a mai afirmat Putin.

“Sper că situaţia va fi rezolvată fără probleme pentru Gazprom şi pentru UE”, a adăugat el, precizând că ancheta nu este o surpriză, făcând referire la percheziţiile de la câteva sedii Gazprom din Europa care au avut loc anul trecut.

“Este un al doilea pas în această direcţie, pe care îl regretăm că a avut loc” a subliniat Putin.

Comisia Europeană a anunţat marţi că a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a împiedicat concurenţa şi a manipulat preţurile în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est extrem de dependente de livrările de gaze ruseşti.Ţările vizate sunt Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia şi Estonia.Compania rusă a dat miercuri asigurări că respectă normele ţărilor unde operează. “Gazprom acordă o mare atenţie respectării tuturor normelor dreptului internaţional şi legislaţiei ţărilor unde îşi desfăşoară activităţile”, a precizat grupul rus într-un comunicat.“Activitatea grupului Gazprom pe piaţa Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor la gaze, corespunde normelor folosite de alţi producători şi exportatori de gaze”, a adăugat compania.Sursa: Agerpres