”În mod clar, rebelii au fost creați de către puterile vestice; inițial au fost câteva demonstrații, care au fost spontane. Desigur, puterile vestice, NATO, s-au amestecat, și nu e doar vorba de amenințarea puterii militare pe care o impun. Au livrat din ce în ce mai multe arme pentru rebeli, i-au ajutat, prin forțele speciale britanice, ale Statele Unite, Iordaniei și Quatarului, care i-au antrenat și cumva au de-legitimat totul, deoarece a fost vorba de imprimarea un caracter străin, asupra a ceea ce au fost în esență înainte rebeliuni ca cea din Egipt sau din Tunisia.
Puterile vestice au interese în Libia, printre ele cel mai important este desigur petrolul libian. Iar Statele Unite aveau baze militare în Libia, și sunt foarte interesate ca în Libia să se reinstaureze puterea armată”, a declarat, pentru RT, Qumsiyeh.
Profesorul de la Universitatea din Bethlehem vede o asemănare între regimul Gaddafi și modul în care rebelii libieni preiau puterea.
”Muammar Gaddafi este un dictator excentric, care și-a închipuit că poate salva ce-a avut, iar acum încearcă să facă ceva aranjamente pentru el însuși. Din nefericire, nici rebelii, nici Gaddafi nu acționează în mod democratic. Nu am nicio idee unde va duce acest lucru”, încheie Qumsiyeh.