Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) a salutat poziția fostului premier moldovean, Vlad Filat, în ceea ce privește unificarea României cu Republica Moldova.

PUSL: Este destinul românilor de o parte și alta a Prutului

„Salutăm cu interes poziția domnului Vlad Filat, fost prim-ministru al Republicii Moldova, referitoare la perspectiva unirii României cu Republica Moldova, ca expresie a voinței celor două popoare.

Considerăm că tema unirii Republicii Moldova cu România este un subiect care ar trebui să primeze pe agendele publice ale celor două țări și nu doar o discuție recurentă, folosită ca armă populistă în campanii electorale. Unirea tuturor românilor este mai mult decât o noțiune abstractă, este visul a milioane de oameni.

Sângele apă nu se face, iar unirea este destinul românilor de o parte și alta a Prutului, care trebuie să privească și să pășească împreună spre viitor.

În luna ianuarie vor avea loc discuții aplicate pe această temă, concluziile urmând a fi date publicității”, au transmis reprezentanții PUSL.

Ce spunea fostul premier al Republicii Moldova?

Amintim că, fostul premier Vlad Filat consideră că reunificarea cu România ar reprezenta soluţia la criza energetică şi economică din Republica Moldova. În opinia sa statul trebuie să se asigure nu doar că are acces la resurse energetice, ci şi că cetăţenii îşi permit să le achite.

Filat crede că este o iluzie să se aştepte încheierea războiului şi revenirea preţurilor la perioada dinaintea conflictului. ”Poate este momentul să ne gândim serios şi pragmatic la reunificarea cu România, la un plan comun, instituţionalizat. Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca şi cu istoria în care tot rătăcim fără noimă” a scris Vlad Filat pe o reţea socială, potrivit platformei media deschide.md.

Potrivit fostului premier, drumul Republicii Moldova spre integrarea în UE este în prezent prins între războiul din Ucraina şi preţul la gaze, care a bulversat nu doar economia, ci şi vieţile, iar perspectiva pare a fi una sumbră.

În opinia sa, soluţia nu este în nici un caz revenirea la dependenţa de gazul rusesc, ci dezvoltarea economiei astfel încât cetăţenii şi companiile să-şi poată permite cumpărarea de resurse din altă parte.