"Astăzi, cei care lansează documentaţii noi, folosesc în continuare sistemul SEAP, cu mici adaptări în aşa fel încât acesta să aibă funcţionalităţile necesare şi să vă ajute în lansarea procedurilor, însă asumarea Agenţiei pentru Agenda Digitală este că, începând cu data de 31 iulie – 1 august, vom putea vedea, într-o fază de testare naţională şi testare la liber pentru toţi utilizatorii, noul sistem de achiziţii publice, celebrul SICAP. Deja o parte din proceduri sunt în interiorul ANAP spre testare, mai exact modul de validare a documentaţiilor de atribuire şi, undeva între 27 şi 31 iulie, Agenţia pentru Agenda Digitală va oferi publicului larg spre testare această aplicaţie. Cât va dura testarea şi care vor fi etapele ulterioare, la ora actuală nu putem spune foarte clar, dar prin contract ei ar trebui să reuşească această operaţionalizare foarte rapid", a explicat Puşcaş în cadrul unei conferinţe dedicată prezentării noii legislaţii în domeniul achiziţiilor publice.

În acest context, preşedintele ANAP a explicat că o prioritate a noului pachet legislativ este reprezentată de transparentizarea procedurilor.

"În normele de aplicare, cel puţin pentru pentru achiziţiile clasice şi cele sectoriale, sunt proceduri obligatorii a fi derulate în mediul online. Iată deci că, deşi noi aveam un termen maximal 2018 în care să transpunem sistemul achiziţiilor publice într-unul eminamente online, am ales, cel puţin pentru procedurile cu impact semnificativ asupra bugetului, să facem pasul mult mai repede", a mai spus Puşcaş.

Preşedintele ANAP a subliniat importanţa noilor reglementări prin faptul că achiziţiile publice anuale însumează 15 miliarde de euro şi reprezintă peste 10% din PIB-ul României.

El a admis faptul că noua legislaţie, care transpune directivele europene în domeniul achiziţiilor publice, a fost adoptată cu întârziere, însă, potrivit acestuia, întârzierea României este una dintre cele mai mici înregistrată la nivelul Uniunii Europene. "Mai mult de 20 de state europene nu au finalizat încă procedurile de transpunere", a adăugat Puşcaş. AGERPRES