PSD joacă tare la nivel local. Judecătorii Tribunalului Bacău au respins ca inadmisibilă contestația prefectului USR la adresa bugetului votat de Consiliul Local Bacău. Prefectul Leonard Bulai, dar și primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu au contestat în instanță dreptul consilierilor locali de a propune și vota amendamente proprii.

Acțiunea în instanță a Prefecturii Bacău a suspendat executarea bugetului, ceea ce practic a paralizat activitatea Primăriei. Sentința nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs. Prefectul Leonard Bulai a declarat că deocamdată nu știe dacă va face recurs.

„La acest moment, am luat act de decizia publicată de instanța de judecată care a apreciat ca neîntemeiată acțiunea Instituției Prefectului județul Bacău cu privire la HCL 111/2021. Așteptăm motivarea instanței pentru a decide, alături de aparatul de specialitate, dacă vom urma o cale de atac”, a declarat Bulai, conform zdbc.ro.

După ce magistrații au respins contestația prefectului la adresa bugetului votat de Consiliul Local Bacău, PSD cere demisia lui Leonard Bulai. Spune că acțiunea sa și a primarului Daniel Stanciu Viziteu a fost o șaradă.

„Instanța de judecată nu doar că a validat bugetul municipiului Bacău în forma aprobată de cei 12 consilieri locali din Opoziție, dar a reconfirmat – fără putință de tăgadă – că tandemul Viziteu/Bulai este unul nepregătit, alcătuit din persoane care nu se ridică la înălțimea responsabilităților ce decurg din funcțiile pe care, vremelnic, le dețin (respectiv, primar & prefect).

Consecințele șaradei premeditate de cei doi USR-işti – care, în joaca lor de-a administrația, au dus în instanță HCL nr. 111/2021, în loc să treacă la treabă și să execute bugetul aprobat de CL – sunt suportate nemeritat de toți băcăuanii care așteptau de la administrația Viziteu/USR/PNL câteva lucruri concrete: salubrizarea orașului, toaletarea spațiilor verzi, asfaltarea străzilor, dar și asigurarea burselor pentru elevi, finalizarea lucrărilor la Spitalul Municipal sau consolidarea stadionului municipal, principalul obiectiv din campania electorală a primarului.

Nimic din toate acestea nu s-a realizat sau pornit pentru că Viziteu și alianța „intervenienților” PNL/USR nu vor să treacă la treabă nici după 8 luni de la preluarea mandatului și a conducerii Primăriei Bacău. În schimb, băcăuanii au avut parte de justificări și pretexte nesfârșite din partea primarului care, în mod evident, e depăşit de responsabilitatea administrării unui oraş ca Bacăul.

Dintr-o ambiție complet gratuită, Viziteu & Bulai au nesocotit referatul directorului economic al Primăriei, din 28 aprilie 2021, prin care i se indica lui Viziteu ce are de făcut ca ordonator de credite, astfel încât să fie îndreptate erorile din programul informatic de la Finanțe. Aceiași politruci au nesocotit inclusiv adresa AJFP Bacău, datată tot 28 aprilie 2021, prin care Finanțele au anunțat reluarea alimentării cu cote defalcate a conturilor UAT Mun. Bacău, deci bugetul aprobat de Consiliul Local prin HCL nr. 111 era şi este perfect operabil.

Totul pentru a genera, în mod abuziv, un litigiu menit să acopere faptul că primarul Viziteu, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, a ordonat plăți fără să existe sursă bugetară și un buget aprobat, în prealabil, de către Consiliul Local, ca și când banii contribuabililor băcăuani ar fi banii săi de acasă.

Dacă ar avea onoare, prefectul Bulai ar demisiona imediat, însă e limpede că onoarea sa a dispărut la fel de subit ca diplomele de studii superioare ale foștilor subalterni angajați nelegal la cabinetul primarului, al cărui șef Bulai a fost până de curând.

Cerem prefectului să renunțe la a mai promova recurs în cauză, iar după deblocarea bugetului (HCL nr. 111/2021) să-şi dea urgent demisia din funcție întrucât a dovedit că nu este un garant al legalității, ci doar un executant zelos de comenzi şi ordine dictate de şeful său de la USR.

O demisie urgentă se impune și în cazul funcționarilor din compartimentul buget al Primăriei, dar mai ales a celor din aparatul juridic al Primăriei care, de la „înălțimea” expertizei lor juridice, au demonstrat că pun partizanatul politic mai presus de legalitate şi domnia legii”, transmite Partidul Social Democrat Bacău, prin intermediul unei postări pe o reţea de socializare.