Protestele violente continuă în Liban, în urma exploziei devastatoare ce a avut loc în Beirut. Noi confruntări au avut loc duminică la Beirut între manifestanţi şi forţele de securitate libaneze, care blocau accesul la o arteră spre Camera Deputaţilor.

A fost a doua zi a mişcării de contestare împotriva puterii, la cinci zile după explozia devastatoare soldată cu aproape 160 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, transmite Reuters.

La fel ca şi sâmbătă, mii de manifestanţi furioşi s-au îndreptat spre piaţa unde se află Parlamentul libanez, situată nu departe de Piaţa Martirilor.

Un incendiu s-a declanşat la intrarea în Piaţa Parlamentului din centrul Beirutului, în timp ce sute manifestanţi antiguvernamentali furioşi încercau să forţeze lanţul de poliţişti, au arătat canale de televiziune libaneze.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care aruncau cu pietre în ei. Mai mulţi protestatari au pătruns în birourile Ministerului pentru locuinţe şi transporturi.

Manal Abdel Samad, ministrul libanez al Informaţiei, şi-a prezentat demisia duminică. El şi-a justificat gestul prin incapacitatea Guvernului de a aplica reforme şi prin catastrofa care s-a produs marţi în portul din Beirut. Gestul său a fost urmat apoi şi de către ministrul Mediului, Kattar Demianos.

Patriarhul Bisericii creştine maronite din Liban, Bechara Boutros al-Rad, a cerut duminică Guvernului libanez să demisioneze dacă se arată incapabil să-şi reformeze modul de a guverna.

Mai multe state au promis deja ajutoare de 250 de milioane de euro pentru Liban. Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Liban în valoare totală de 63 de milioane de euro. Nevoile țării se ridică însă la peste 15 miliarde de euro, în urma exploziei care a devastat o bună parte din Beirut.