În luna iulie, responsabilii securităţii libaneze trimiseseră mesaje de avertizare către premier şi preşedinte cu referire la cele 2750 de tone de nitrat de amoniu depozitate în portul din Beirut şi care puteau distruge Capitala în cazul unei deflagraţii, arată o serie de documente consultate de Reuters.

La numai două săptămâni după aceste avertismente, explozia uriaşă ce a avut loc în portul din Beirut a ucis 163 de oameni, a rănit mai mult de 6.000 şi distrus numeroase clădiri din zonă, spun autorităţile municipale.

Un raport al Direcţiei generale a Securităţii de Stat despre evenimentele care au dus la explozie include o scrisoare privată adresată preşedintelui libanez Michel Aoun şi prim-ministrului Hassan Diab şi datată 20 iulie.

„I-am prevenit că asta ar putea distruge Beirutul dacă explodează”

Conţinutul scrisorii nu a fost reprodus în raportul consultat de Reuters, însă un responsabil de la securitate a precizat că ea rezuma rezultatele unei anchete judiciare începută în luna ianuarie a acestui an şi care concluziona că respectivele produse chimice din portul Beirut trebuie imediat controlate.

Raportul Direcţiei generale a Securităţii de Stat, care confirmă corespondenţa către preşedintele şi premierul Libanului, nu a fost făcut public anterior.

“Exista pericolul ca acest material, dacă ar fi fost furat, ar fi putut fi folosit într-un atac terorist.

La capătul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităţilor. (…) I-am prevenit că asta ar putea distruge Beirutul dacă explodează”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial implicat în redactarea scrisorii, scrie news.ro.