Deşi a tipărit cantităţi uriaşe de bani şi a dat drumul unui nou program imens de relaxare cantitativă, prin care va ajuta statele europene să se împrumute mai ieftin, cumpărând obligaţiuni guvernamentale de peste un trilion de euro, Banca Centrală Europeană este considerată responsabilă pentru „politicile de austeritae” din Europa.

„Principalul motiv al protestelor este faptul că BCE face parte din Troika, iar Troika e responsabilă pentru politicile de austeritate care i-au împins pe atât de mulţi în sărăcie”, a declarat, pentru Reuters, Ulrich Wilken, unul dintre organizatorii “Blockupy”, protescul care se va desfăşura în apropierea noului sediu de 1,3 miliarde de euro al BCE.

Troika include, alături de BCE. Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi monitorizează ţări precum Grecia şi Cipru care au beneficiat de programe de salvare, inclusiv prin iertarea de datorii. BCE este şi furnizor de finanţare pentru bănci din ţările cu probleme. Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a criticat săptămâna trecută politica instituţiei, pe care o consideră “sufocantă”, critic făcută şi de organizatorii protestului.

“Cei de la BCE nu sunt aleşi în mod democratic şi, totuşi. Presează guvernele să acţioneze într+un anume fel tot timpul. Am văzut asta din nou în maniera în care au îngreunat posibilitatea Greciei de a se finanţa după alegeri”, a spus Wilken.

Recent, BCE a încetat să accepte titluri de stat emise de statul elen în schimbul finanţării, când noul govern ales a anunţat că nu va respecta termenii conveniţi iniţial în programul de ajutor.