Manifestanţii de la Atena au primit vizita unor personalităţi din cadrul partidului la putere Syriza, cum ar fi preşedinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou sau ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, într-o piaţă împodobită cu mai multe bannere pe care se putea citi: "Dacă nu-i oprim (pe creditori n.r.), ei nu se vor opri", "Nu monedei euro" sau "Nu puteţi şantaja poporul, ţara nu e de vânzare".

"În această seară manifestăm contra politicii de austeritate. Sprijinim guvernul ca să obţină cel mai bun acord posibil pentru greci. Un acord care să ne ducă pe calea dezvoltării economice şi să ne permită să trăim cu demnitate. Altfel, nu foloseşte la nimic să trăim în Europa", a rezumat Panagiota Bleta, o scriitoare în vârstă de 40 de ani.

Creditorii Greciei – UE, BCE, FMI – "îmi omoară speranţele şi visele şi vreau ca prim-ministrul nostru să ştie că suntem alături de el. În această seară şi mâine el nu e singur, dansăm împreună cu el", a explicat Dimtra Skiahou, în vârstă de vreo 50 de ani, angajată în sectorul privat.

"Nu mai rezistăm în această situaţie. Nu doar din cauza violenţei economice pe care creditorii ne-o administrează, dar şi a violenţei psihologice la care ne supun", a adăugat ea.

Costas, un pensionar, şi-a manifestat convingerea că "Tsipras nu va da înapoi, pentru că altfel este decesul lui politic".

Alte manifestaţii de sprijin în favoarea guvernului elen au avut loc la sfârşitul săptămânii în mai multe oraşe din Europa, ca Paris, Berlin, Roma, Bruxelles sau Amsterdam, în contextul în care luni seară, la Bruxelles, va avea loc un summit european excepţional văzut ca singura posibilitate ca Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată la sfârşitul lunii.

Astfel, aproximativ 3.500 de persoane au defilat duminică la Bruxelles şi alte circa 350 la Amsterdam, în cadrul a două manifestaţii organizate în semn de solidaritate cu poporul grec, confruntat cu o politică de austeritate.

La Amsterdam, deputatul european din partea Syriza şi figură emblematică a Rezistenţei greceşti Manolis Glezos, în vârstă de 92 de ani, a luat cuvântul în faţa manifestanţilor pentru a face apel la creditorii Atenei – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – să acorde un termen de un an suplimentar pentru Grecia.

''Această criză a fost provocată de factorul financiar, nu de poporul grec. Factorul financiar trebuie să plătească, nu poporul grec'', declara Grezos.

La Amsterdam, ca şi la Bruxelles, numeroase drapele greceşti fluturau în rândul manifestanţilor, printre care se aflau şi cetăţeni greci. În total, circa 3.500 de manifestanţi s-au strâns la Bruxelles, potrivit agenţiei Belga, care citează cifre ale poliţiei.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au manifestat în Germania, Italia şi Franţa împotriva politicii de austeritate în Grecia, dar şi în semn de solidaritate cu imigranţii în Europa.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: