Elvețienii vor politici mai dure de combatere a schimbărilor climatice

Peste 60.000 de protestatari s-au adunat sâmbătă în capitala elvețiană Berna pentru a cere politici mai dure de combatere a schimbărilor climatice, au anunțat organizatorii, citați de Reuters.

„Mulți și-au pierdut speranța pentru că guvernul aprobă noi drumuri și întârzie legea privind clima. Dar astăzi am fost puternici”, a declarat Georg Klingler de la organizația Greenpeace, care a participat la marș.

Partidul Verde a estimat că la acțiune au participat peste 60.000 de persoane. Un purtător de cuvânt al poliției din Berna a refuzat să facă o estimare.

Astfel de proteste de amploare sunt rare în Elveția și arată frustrarea tot mai mare a publicului față de ritmul de elaborare a politicilor de combatere a încălzirii globale, în ciuda numeroaselor dovezi ale impactului acesteia.

Ghețarii elvețieni au suferit a doua cea mai mare rată de topire în acest an, depășind recordul din 2022. Ca urmare, volumul acestora a scăzut cu 10% în ultimii doi ani, a anunțat, joi, organismul de monitorizare GLAMOS.

Mii de oameni au murit din cauza căldurii în Germania

Temperaturile caniculare au efecte dramatice pe termen lung. Cercetători germani estimează că aproximativ 3.100 de persoane au murit în Germania din cauza căldurii.

Aproximativ 3.100 de persoane ar fi murit în Germania în acest an din cauza temperaturilor ridicate, conform estimărilor unor cercetători de la Institutul Robert Koch (RKI). transmite DPA.

Cele mai multe dintre victime aveau vârsta de peste 75 de ani, conform unui raport săptămânal dat publicităţii de institut, principala instituţie guvernamentală din domeniul biomedicinei.

În termeni absoluţi mai multe femei mor din cauza căldurii decât bărbaţi, situaţie care poate fi atribuită faptului că sunt mai multe femei în rândul populaţiei în vârstă.

Numărul deceselor variază puternic de la an la an, în funcţie de severitatea valului de căldură. Institutul a estimat că în 2018, 2019 şi respectiv 2015 au murit peste 6.000 de persoane din cauza căldurii. În 2014, 2016, 2017 şi 2021 estimările au variat între 1.000 şi 1.700 de cazuri.

În majoritatea cazurilor decesele sunt provocate de un cumul de factori – condiţii medicale preexistente accentuate de caniculă ce pot conduce la decese.