Potrivit ultimelor informații, în cursul zilei de miercuri, 29 septembrie, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) va participa la o acțiune de protest pentru a cere soluționarea problemelor din Transporturi.

Oamenii au mai multe nemulțumiri pe care vor să le rezolve. În ceea ce privește numărul persoanelor participante, în loc de 5.000 de persoane/autovehicule vor mai putea participa doar 100, conform noilor reguli impuse pentru Capitală.

Protestul urmează să se desfășoare între orele 9.00-15.00, cu 100 de capete tractor, în fața sediului Guvernului. O mulțime de transportori se alătură cauzei. Astfel, la protest vor participa transportatori din toate organizațiile și asociațiile patronale: COTAR, UNTRR, APTE 2002, ARTRI ,FORT, APULUM, și ATM BUCOVINA.

În ceea ce privește nemulțumirile angajaților care au dus la un astfel de protest, se pare principalele probleme pe care trebuie să le rezolve Guvernul și Parlamentul României, pentru a salva Transporturile, sunt: eliminarea impozitării diurnelor retroactiv, pe ultimii 5 ani; despăgubirile care nu li s-au plătit miilor de șoferi care au ajuns în service-urile auto, în ultimul an, și stoparea creșterii nejustificate a prețurilor pentru polițele RCA.

Care sunt nemulțumirile transportorilor 

COTAR precizează într-un comunicat că în cazul în care aceste probleme nu vor fi rezolvate, în cel mai scurt timp, acțiunile de protest vor fi organizate în toată țara, respectând numărul maxim de participanți. Se pot organiza proteste simultan, în sute de locuri din țară, cu zeci de mii de mașini, mai arată sursa citată.

Amintim faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) publica în luna aprilie a acestui an, noile tarife de referință pentru asigurarea obligatorie RCA în 2021, iar sumele sunt cu mult mai marei decât până acum, de aici și nemulțumirea transportorilor.

Mai exact, tarifele au crescut pentru majoritatea categoriilor de șoferi, persoane fizice, însă s-au înregistrat și mici scăderi, în special la categoriile de vârstă 31-40 de ani și 41-50 de ani. Potrivit datelor, cea mai mică sumă pentru asigurarea RCA o vor plăti în 2021 șoferii cu mașini sub 1200 de centrimetri cubi și cu vârste cuprinse între 41 și 50 de ani.

De cealaltă parte, cea mai costisitoare asigurare RCA va fi de 3.032 de lei, plătită de șoferii sub 30 de ani cu mașini de peste 2.500 cmc.