Compania italiană Immobiliare Grande Distribuzione (IGD), proprietarul centrelor comerciale Winmarkt, va vinde în 2010-2011 o parte din activele din România, pentru care ar putea încasa 20-25 milioane euro, şi şi-a confirmat expunerea pe piaţă, dar ar putea părăsi ţara „pentru un preţ corect”, potrivit casei de brokeraj Intermonte.

IGD a prezentat recent un nou plan de afaceri, care cuprinde măsuri pentru adaptarea operaţiunilor companiei la condiţiile impuse de criza financiară şi recesiune. Proiectul cuprinde, printre altele, şi vânzarea unor active din România, se arată într-o analiză a Intermonte.

Casa italiană de brokeraj estimează că IGD ar putea încasa pentru activele româneşti pe care doreşte să le vândă între 20-25 milioane euro, înregistrând în urma acestei tranzacţii un câştig de capital de circa 5 milioane euro.

Veniturile anuale din chirii generate de aceste active sunt evaluate de Intermonte la 2 milioane euro.
Activele imobiliare deţinute IGD pe piaţa românească au scăzut cu 3,55% în primele şase luni, la 193 milioane euro, potrivit evaluărilor CB Richard Ellis, citate în raportul companiei de la jumătatea acestui an.

Vinde Winmarkt „pentru un preţ corect”

Totodată, Intermonte notează, într-o analiză a planului de afaceri prezentat de IGD, că grupul şi-a confirmat „angajamentul” faţă de România, dar ar lua în considerare ieşirea de pe această piaţă „pentru un preţ corect”.

Achiziţionată în aprilie 2008 de către IGD pentru peste 182,5 milioane euro, Winmarkt are în proprietate 15 centre comerciale în România şi o clădire de birouri, în 13 oraşe.

IGD este o companie listată la bursa din Milano, cu o valoare a portofoliului de 1,5 miliarde de euro, conform ultimei evaluări realizate în vara acestui an.

SURSA: Mediafax