Reprezentanţii Centera Management au anunţat că acţionarii companiei au luat în calcul varianta acoperiri costurilor de dezvoltare a proiectului Coresi, ce va fi ridicat în locul fostei platforme Tractorul Braşov, exclusiv din surse proprii, fondul de investiţii Cheyne Capital, partenerul exclusiv al acestora, gestionând în acest moment fonduri de 9 mld. dolari la nivel internaţional.

„De la început am pornit cu ideea că investiţiile sunt acoperite din surse interne, eventualele optimizări pe care le vom face cu finanţări bancare vor ajuta doar la un rulaj mai bun al veniturilor“, a declarat Silviu Savin, managing partner al firmei Centerra Management.

Compania a investit până acum circa 20 mil. euro pentru amenajarea zonei de birouri existentă pe platforma industrială şi pentru prima etapă a centrului comercial.

„Modelul în care proprietarii unui teren veneau cu 10% din investiţie şi restul punea banca nu mai funcţionează de cel puţin doi ani şi noi nu ne-am bazat niciodată pe el. Partenerul nostru, Cheyne Capital, gestionează la nivel global fonduri în valoare de 9 mld. dolari. Acţionarii companiei sunt actori instituţionali, de genul fondurilor de pensii şi a companiilor de asigurări“, a explicat Victor Vadaneaux, managing partner al Centerra Management.

Construcţia va începe la vară

Dezvoltatorul proiectului Coresi a reuşit să semneze un contract cu Auchan, care va fi ancora mall-ului Coresi Shopping City, pentru o suprafaţă de 16.000 mp, dintre care suprafaţa de vânzare este de 10.500 mp.

„Magazinul va fi deschis la sfârşitul lui 2011. Hipermarket-ul din Braşov confirmă continuarea planului nostru de expansiune pentru piaţa din România, care prevede dublarea numărului de magazine în 3-5 ani“, a spuns Patrick Espasa, director general Auchan România, care deţine şapte unităţi la nivel naţional.

Reprezentanţii Centerra Management au mai anunţat că în lunile următoare vor iniţia procesul de licitaţie pentru desemnarea constructorului. Deocamdată compania mai are de obţinut avize şi trebuie să definitiveze partea arhitecturală a zonei de retail.

În negocieri pentru 80% din suprafaţa mall-ului

0-46053-tabel.jpgÎn prima fază, zona de retail a proiectului, va dispune de o suprafaţă de 85.000 mp, ocupată de Auchan, galerii comerciale, un magazin de bricolaj, unul de mobilă şi unul de articole sportive. Întreaga suprafaţă de retail va fi de 280.000 mp şi va necesita investiţii de 110 mil. euro.

Lângă mall va fi amenajat un centru integrat de sport, în suprafaţă de 28.000 mp, pentru care Centerra este în negociere cu un operator.

„Suntem în discuţii pentru închirierea a 80% din suprafaţa închiriabilă disponibilă, din acest procent, cu circa 35% suntem în discuţii avansate pentru închirierea galeriilor din hypermarket“, a menţionat Shay Mor, directorul de dezvoltare al proiectului.

Zona rezidenţială va începe odată cu revenirea creditării

Proiectul Coresi prevede şi construcţia unei zone rezidenţiale cu un total de 6.000 de unităţi, însă lucrările nu vor fi demarate decât odată ce băncile îşi vor relua procesul de creditare al populaţiei.

„O să începem cu o variantă pilot a zonei rezidenţiale, însă nu înainte ca băncile să reînceapă finanţarea populaţiei“, a mai spus Vadaneaux.

Compania a anunţat că rămâne interesată de găsirea unui partener industrial pentru producţia de tractoare, însă negocierile pe care le are cu doi fabricanţi din Asia au încetinit din cauza crizei.

Fondul de investiţii Centerra a achiziţionat în 2007, prin intermediul firmei Flavus Investiţii, platforma Tractorul Braşov, intrată în insolventă, contra sumei de 77 mil. euro.