Este aceasta crestere de durata? Cei mai multi brokeri dau din cap sceptici. „Piata nu se bazeaza pe actiuni lichide, emise de societati cunoscute, asa-numitele blue chips pe pietele occidentale. Disparitia de la tranzactionare a companiei Romcim, pentru ca operatiunile care se mai fac acum cu aceste titluri sunt atat de mici, incat putem considera ca societatea a disparut de pe piata, a lasat un loc gol, imposibil de acoperit la ora actuala. Piata a devenit impredictibila si putem spune ca nu slujeste interesele actionarilor, ci pe cele ale unor grupuri de investitori si brokeri”, este de parere reprezentantul unei societati de valori mobiliare.
Cu alte cuvinte, este greu de prevazut care va fi evolutia pe termen mediu a preturilor titlurilor care sunt astazi lichide. Consultantii implicati pe piata de capital sunt din ce in ce mai retinuti atunci cand este vorba sa faca recomandari privind actiunile cotate. Fluctuatiile impresionante de pret de la o zi la alta nu fac decat sa confirme temerile analistilor. Pentru companiile cotate intre primele 20 in fiecare zi, modificarile cotatiilor au adesea valori cu doua sau chiar trei cifre.
Cum fondurile straine de investitii nu au alocat inca bugete pentru Romania, bani „proaspeti” nu prea au cum sa intre pe piata. Tranzactiile sunt, dupa parerea brokerilor, sustinute in mare parte de investitori romani de mici dimensiuni, care intentioneaza sa-si asigure controlul unor companii la fel de mici sau de dimensiune mijlocie. Daca situatia economica din Romania continua sa se pastreze neschimbata, este greu de crezut ca fondurile straine vor mai avea vreun buget alocat cumpararii de actiuni pe piata autohtona. Este adevarat ca sumele intrate pana acum in tara nu au fost decat in mica parte repatriate, conform statisticilor intocmite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Ceea ce nu inseamna ca au ramas integral investite in actiuni. O parte au fost reorientate catre plasamente mai sigure si mai rentabile sau sunt pur si simplu pastrate in banci pana la definitivarea unei strategii.
Societatile de Investitii Financiare (SIF) raman actori importanti ai pietei RASDAQ, alaturi de Fondul Proprietatii de Stat. Toate aceste institutii actioneaza in calitate de vanzator. Primele pentru a-si restructura portofoliile de actiuni, iar FPS pentru a-si lichida pozitiile detinute la unele companii mici sau mijlocii. De curand, insa, SIF Transilvania a initiat prima oferta publica de cumparare de actiuni venita din partea unei astfel de institutii. Societatea vizata este Coral Brasov, axata pe comert cu amanuntul, iar SIF Transilvania urmareste sa achizitioneze 33,72% din capitalul social (84.872 actiuni), la un pret egal cu valoarea nominala, adica 25.000 lei pentru un titlu.