Deputatul USR Claudiu Nasui a postat pe pagina sa de Facebook o propunere legislativă pentru eliminarea votului secret din Parlament. Acesta punctează faptul că votul secret nu trebuie să fie regula și astfel se pot evita problemele, precum cea înregistrată în ultimele zile privind funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Claudiu Nasui consideră că ceea ce fac reprezentanții partidelor în Parlament, inclusiv votul, nu trebuie să fie secret pentru a putea da socoteală celor care i-au pus în funcții.

„Reprezentanții aleși de români în Parlament trebuie să dea socoteală votanților pentru alegerile lor.

Haideți să nu ne mai ascundem după voturi secrete și să nu mai facem jocul unor politicieni care se țin cu dinții de scaun și de putere.

Zilele acestea am asistat la o situație absolut ridicolă în care responsabilitatea este pasată de la un partid la altul, tocmai pentru că nu există dovezi clare. Votul fiind secret, nu avem cum să arătăm cine ce a votat.

Dar votul secret nu trebuie să fie regula. Această reminescență a anilor 90 nu trebuie să mai fie obligatorie, de aceea am depus un proiect pentru modificarea regulamentului.

Astfel, pe viitor, toată tevatura din ultimele zile despre cine ce a votat va putea fi evitată. Toate voturile vor fi deschise și transparente, fix așa cum este și votul pe legi.

Proiectul prevede modificarea regulamentului ședințelor comune ale Parlamentului astfel încât să nu mai fie voturi secrete.

Ce fac reprezentanții noștri în parlament nu ar trebui să fie niciodată secret pentru că ei trebuie să dea socoteală celor care i-au pus în funcții și care le plătesc remunerațiile enorme prin taxe și impozite”, scrie deputatul USR pe pagina sa de Facebook.

Sursă foto: INQUAM/George Călin