Presedintele azer Ilham Aliyev a declarat astazi la Budapesta, dupa intalnirea in care s-a discutat despre proiectul Nabucco, ca tara sa ar dori sa participe la proiect, cu conditia sa vanda gaze pe piata europeana. Bineinteles ca este exact ceea ce europenii voiau sa auda: un alt furnizor care sa poata concura Rusia. „Daca nu este vorba despre diversificarea ofertelor, nu veti avea garantia ca veti plati un pret in concordanta cu piata” a precizat Aliyev, facand aluzie la preturile mari practicate de Gazprom.

In prezent, din cantitatea de gaz pe care gigantul rus o exporta, doar in jur de o treime provine din productie interna, restul fiind gazului achizitionat de la alte tari producatoare din Asia Centrala sau chiar de la Azerbaidjan, si vandut la pret mai mare. Cum tarile producatoare nu au in prezent o conducta care sa le lege direct de consumatorii europeni ocolind Rusia, se vad puse in situatia de a fi fortate sa vanda Gazprom. Ilham Aliyev a precizat ca proiectul Nabucco reprezinta o oportunitate pentru tara sa, nu numai ca poate avea acces la noi piete (exceptand Rusia), dar pentru ca va putea sa incaseze mai multi bani pentru gazul pe care il vinde in prezent rusilor. In mare, schema este simpla: in conducta care leaga terminalul Turkmenbasi din Turkmenistan de hub-ul Baumgarten din Austria se pompeaza gaz atat din Turkmenistan si Kazahstan, cat si pe traseu, din Azerbaidjan si Turcia. Ultima tara ar urma sa cumpere gaze de la Iran, iar pe teritoriul sau urmand sa se stranga conductele care mai aduc gaz suplmentar din Irak si Egipt.

Latura financiara a Nabucco este una dintre cele mai importante. In prezent, tarile asiatice vand Rusiei gaz la circa 150 USD/1.000 metri cubi, iar rusii il vand europenilor la valori de 450-550 USD/1.000 metri cubi, pastrand ca profit diferenta. Din 2013, cand conducta va fi gata, producatorii pot sa vanda gaz direct europenilor la un pret mai mare decat cel la care vand in prezent rusilor, iar europenii urmand sa plateasca mai putin decat achita azi pe gazul provenit de la Gazprom. „Bineinteles ca partea financiara este foarte importanta”, a precizat Aliyev. Intr-o miscare de a-si pastra suprematia in piata, ar fi posibil ca Gazprom sa ofere azerilor „preturi europene” pentru gazul lor. Bineinteles ca mutarea ar aduce preturi cu mult mai mari pe piata europeana. „Astazi, problema tranzitului nu este inca rezolvata. Pana cand constructia Nabucco sau orice alta ruta nu va fi gata, nu putem sti cu exactitate ce anume se va intampla”, a mentionat presedintele azer.

Azerbaidjan are zacaminte de circa 2.000 miliarde metri cub de gaz si o productie estimata la 27 miliarde metri cubi in acest an. Constructia gazoductului ar urma sa coste circa 7,9 miliarde euro si va fi gata sa tranziteze gaz in 2013, daca va fi inceputa la anul. Compania care va gestiona proiectul este Nabucco Gas Pipeline International GmbH, al carei CEO eset Reinhard Mitschek. Compania este detinuta de grupurile de profil din tarile pe care le traverseaza: OMV AV (Austria), MOL Nyrt (Ungaria), Transgaz SA (Romania), Bulgargaz EAD (Bulgaria), Botas (Turcia), alaturi de RWE (Germania).

Maine, la a doua zi de summit, vor lua parte la discutii si tarile producatoare, mai exact Kazahstan, Turkmenistan, Irak, Egipt si, bineinteles, Azerbaidjan. Iranul nu a fost invitat, deoarece nu va vinde gaz direct consumatorilor finali, ci Turciei.