În plus, reprezentanţii CPBR susţin că o astfel de lege va reduce drastic, în viitor, accesibilitatea creditelor imobiliare şi ipotecare pentru consumatorii din România, în special pentru tineri şi familiile tinere. 

'Consiliul Patronatelor Bancare din România, ale cărei bănci membre deţin peste o treime din activele întregului sistem bancar din România, vă scriem pentru a ne exprima surprinderea faţă de modalitatea total netransparentă de avizare favorabilă de către Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor a proiectului de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. (…) Considerăm că o consultare serioasă a comunităţii bancare pentru un proiect de lege care prezintă riscuri sistemice deosebite ar fi fost absolut necesară măcar la nivelul comisiei, care are ca obiect de activitate inclusiv activitatea bancară, pe lângă echilibrul monetar, circulaţia bănească, credite şi sisteme de credite, dobânzi şi scont', se menţionează în sesizarea formulată de reprezentanţii CPBR. 

Aceştia au trimis sesizarea, miercuri, către autorităţi, respectiv Camerei Deputaţilor, Administraţiei Prezidenţiale, Băncii Naţionale a României, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Economiei. 

Potrivit CPBR, 'modalitatea total netransparentă de avizare este de natură să atragă după sine notificarea organismelor europene în vederea declanşării procedurii de infringement într-un moment când sistemul bancar urmăreşte cu prioritate conlucrarea, nicidecum consultarea cu autorităţile legislative pentru identificare soluţiilor viabile de stabilitate economică într-un mediu economic şi geopolitic complex'. 

'În forma sa actuală, legea va genera înăsprirea creditării ipotecare până la un nivel care va restricţiona drastic accesul la credite ipotecare (…) Mai mult, aplicarea legii la contractele în curs de derulare încalcă flagrant regulile stabilite prin Codul Civil referitoare la aplicarea legii civile în timp', potrivit Consiliului Patronatelor Bancare din România. 

Reprezentanţii CPBR susţin că beneficiarii reali ai acestei legi se vor dovedi a fi mai curând dezvoltatorii imobiliari individuali, în condiţiile în care persoanele fizice aflate în dificultăţi de a plăti creditul de casă consideră părăsirea casei drept ultima opţiune, cât şi faptul că programele şi ofertele de refinanţare şi ajustare a dobânzilor derulate în prezent de sistemul bancar fac posibilă reducerea sarcinii financiare lunare la niveluri înjumătăţite faţă de momentul contractării creditului în perioada de avânt economic. 

Potrivit CPBR, adoptarea proiectului de lege în forma actuală ar putea conduce inclusiv la saturarea pieţei imobiliare, chiar la un potenţial de dezechilibru la nivel macroeconomic, din moment ce s-ar ajunge la o rambursare a creditului în imobile şi nu în prestaţii de ordin pecuniar. 
''Invadarea' pieţei imobiliare cu proprietăţi 'abandonate' de către debitorii băncilor va conduce la scăderea preţurilor şi va afecta cel mai probabil întregul sector al construcţiilor, dar şi al sectoarelor adiacente cu efecte (ce nu au fost cuantificate) la nivelul întregii economii', se menţionează în document. 

Membrii CPBR, organizaţie patronală înfiinţată în aprilie 2014, sunt Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, ING Bank, Bancpost şi Volksbank România. Cele şapte bănci care compun CPBR deţin mai mult de jumătate din totalul activelor bancare din sistem, angajaţii acestora reprezentând peste o treime din totalul lucrătorilor în sectorul bancar.

AGERPRES