Din taxa pe valoarea adăugată se alocă 14,638 miliarde lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care 2,125 miliarde lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, 10,39 miliarde lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, 368,3 milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, a căror repartizare, pe unităţi administrativ-teritoriale, se face în funcţie de lungimea şi starea tehnică a acestora, prin hotărâre, de către consiliul judeţean, după consultarea primarilor, 1,754 miliarde lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
 
În anul 2013, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanţa cu prioritate acele lucrări de investiţii/activităţi noi sau în continuare, aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit proiectului de act normativ, se interzice finanţarea lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii/activităţi în continuare, astfel încât să se respecte graficele de execuţie/termenele de punere în funcţiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate în implementare. Se interzice finanţarea obiectivelor de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale există obiective de investiţii/proiecte în derulare al căror termen de punere în funcţiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finanţare este depăşit, până la finalizarea acestora.
 
Excepţie fac lucrările de investiţii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrări legate teritorial şi funcţional de o anumită investiţie directă, necesare punerii în funcţionare şi exploatării investiţiei directe realizate ca urmare a implementării unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.
 Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Erik de Vrijer, s-a întâlnit luni dimineaţă cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, pentru a discuta forma finală a proiectului bugetului de stat pe 2013. Primul-ministru Victor Ponta a declarat luni că bugetul de stat pentru 2013 ar urma să ajungă la Parlament miercuri seară sau joi dimineaţă.
 
Premierul a precizat, la sfârşitul şedinţei USL, că au fost aprobate liniile principale privind bugetul pe 2013 şi că toate elementele tehnice urmează să fie finalizate de ministerele de resort.
 
Totodată, premierul a anunţat că marţi va avea loc o şedinţă specială a Guvernului pentru aprobarea măsurilor premergătoare adoptării bugetului de stat şi al asigurărilor sociale.
Sursa: Agerpres