"Toate investiţiile merg mai departe, nicio investiţie nu se opreşte în România, indiferent că este pe bani bugetari sau pe fonduri europene, plăţile în acest moment se efectuează de la bugetul de stat. Potrivit practicii europene, se trimit facturi la Bruxelles pentru a se recupera partea care reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Noi mergem în continuare cu plata facturilor de la bugetul de stat şi doar temporar şi voluntar am decis, până la verificări suplimentare, să nu înaintăm facturi la UE, pentru a evita riscul pierderii banilor europeni. Dacă Uniunea Europeană, după ce am înaintat factura, vine şi găseşte probleme la licitaţii în România, pierdem banii. Dacă noi corectăm în ţară înainte de a trimite factura, banii nu se pierd, rămân în România şi pot fi utilizaţi pentru alte proiecte", a declarat astăzi, primul ministru, într-o conferinţă de presă.
Ieri, după ce Bruxelles-ul și-a făcut public raportul privind Mecanimsul de Cooperare și Verificare, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a adresat Guvernului rugămintea ca pentru moment România să înceteze să mai trimită facturi la decontare la Bruxelles, mai puţin pe agricultură.
În urmă cu puțin timp, Comisia Europeană a decis să sisteze plățile în cadrul uneia din axele Programului Operațional Regional, în urma unor nereguli constatate. De altfel, Bruxelles-ul a atenționat că, în România, există probleme legate de sistemul de achiziții publice.
Președintele Băsescu a spus că, în cazul în care auditul Comisiei Europene constată nereguli în derularea unor astfel de proiecte, banii se retrag şi sumele se diminuează.
Rămâi pe capital.ro pentru a vedea cum se va rezolva problema blocării fondurilor europene.
Citeşte şi Suspendarea cererilor de rambursare, salvează fondurile UE
Citește și Câți bani europeni am cheltuit?