Vremea, astăzi, 7 decembrie, este una extrem de instabilă. Va fi vânt puternic în partea sud-estică a țării. Temperaturile maxime variază de la -1 grad în Bucovina la 6 grade pe litoral.

Situația meteo în diferitele regiuni ale țării. Este începutul unei zile închise în Dobrogea și în zona Bărăganului. Se așteaptă înnorări, ploi și lapoviță. Vântul devine mai puternic. El atinge viteze de până la 50 km/h în zona litoralului. Temperaturile maxime se mențin la 6 grade în aceeași regiune.

ANM anunță că ninsorile sunt predominante

În Moldova sudică și în nordul Munteniei, ninsorile sunt predominante. Vântul agită atmosfera și, după prânz, temperatura nu depășește 1 grad Celsius.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, vremea rămâne închisă și rece, cu temperaturi maxime negative în cea mai mare parte a zilei. Ningea abundent, iar stratul de zăpadă continuă să crească, creând condiții de polei.

Temperaturi scăzute și ploi în Transilvania și Maramureș

Cerul rămâne înnorat în nordul Transilvaniei și în Maramureș. Aici sunt așteptate ploi sau lapoviță. Temperaturile vor atinge aproximativ 4 grade Celsius, valori apropiate de media acestei perioade.

În regiunile vestice, se anunță încă o zi mohorâtă, cu înnorări persistente și precipitații sub diverse forme. Temperaturile maxime vor atinge 3 grade Celsius.

Precipitații sub diverse forme în mare parte din țară

În Transilvania, se înregistrează o atmosferă închisă, cu ploi și lapoviță în zonele mai joase, iar la munte se așteaptă ninsori cu formare de strat de zăpadă. Există posibilitatea apariției poleiului în unele zone izolate. Temperaturile vor atinge 5 grade Celsius în partea vestică, în apropierea localității Alba Iulia.

În Oltenia, se prognozează ninsori în zona montană și ploi sau lapoviță în zonele de câmpie. Temperaturile vor fi în jur de 5 grade Celsius în vestul provinciei. Ele vor rămâne pozitive și pe timp de noapte, cu minime de aproximativ 1 grad.

Și în sudul României vremea este închisă. Vor fi precipitații sub diverse forme, iar la munte se așteaptă mai multe ninsori. După prânz, temperaturile vor stagna la 3 grade Celsius, fiind ușor sub medii pentru această perioadă.

Cum va fi vremea în București și la munte

ANM a menționat că în București, cerul va rămâne acoperit pe tot parcursul zilei. În Capitală se vor înregistra precipitații mixte. Temperaturile scad în comparație cu ziua precedentă. Temperatura maximă se oprește la 2 grade Celsius. Spre seară și noaptea vor predomina ninsorile, iar temperatura minimă va coborî până la zero grade Celsius.

Referitor la vremea în zonele montane, ANM susține că se așteaptă ninsori în majoritatea masivelor. Vântul va agita atmosfera, cu viteze mai mari în zonele înalte. Temperaturile din stațiuni vor scădea față de ziua precedentă.

vremea
ANM a venit cu prognoza meteo/SURSA FOTO: Dreamstime

Centrul Infotrafic indică ploi, lapoviță și ninsoare pe drumurile principale

Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliției Române informează că, în prezent, nu există drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a vreunui eveniment rutier.

La nivel național, se conduce în general pe drumuri ude, cu ploi.

Se înregistrează precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în zona montană a județelor Argeș, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Prahova și Vrancea, fără creșteri semnificative ale vitezei vântului.

Pe drumurile principale, inclusiv pe autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN1 Ploiești-Brașov, traficul se desfășoară pe drumuri ude, cu precipitații sub formă de ploaie, pe alocuri lapoviță și ninsoare.

Conducătorii auto sunt îndemnați să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, iar înainte de a porni în călătorie, să se informeze despre condițiile meteorologice din zonele pe care urmează să le traverseze și să echipați vehiculele cu anvelope de iarnă dacă se deplasează pe sectoare de drum cu zăpadă sau carosabil alunecos din cauza gheții sau poleiului.