Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion?

„Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion?” este întrebarea care stă pe buzele oamenilor. De aceea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru întreaga lună.

Săptămâna 4 decembrie – 10 decembrie va aduce temperaturi mai scăzute decât media specifică acestei perioade în întreaga Românie, cu accent pe regiunile estice. Regimul pluviometric va fi mai abundent în extremitatea de sud-est a țării. În jumătatea nord-vestică se vor înregistra deficite de precipitații. În restul țării se vor situa în general în apropierea normalei pentru această perioadă.

Săptămâna 11 decembrie – 17 decembrie va aduce temperaturi medii mai ridicate decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică pozitivă accentuată în regiunile intracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nord-vestice. În rest, se vor situa în general în apropierea valorilor normale pentru această perioadă.

Săptămâna 18 decembrie – 24 decembrie va aduce temperaturi medii apropiate de media specifică acestei perioade în întreaga țară. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de normalele pentru acest interval în toate regiunile.

Săptămâna 25 decembrie – 31 decembrie va fi caracterizată de temperaturi medii peste valorile specifice pentru această perioadă, în special în regiunile intracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normale pentru acest sezon, în întreaga țară, potrivit ANM.

Prognoza meteo ANM, 5 decembrie 2023

Azi, 5 decembrie 2023, în partea nordică a Moldovei și în Bucovina, atmosfera este închisă și rece, în conformitate cu sezonul. Temperaturile maxime oscilează între 1 și 3 grade Celsius, iar vântul persistent accentuează senzația de frig. În nordul Transilvaniei și în Maramureș, temperaturile sunt mai ridicate, atingând 5 grade Celsius. Desi înnorările persistă, nu se observă semne semnificative de precipitații.

În vestul țării, condițiile meteorologice rămân înnorate, cu cer predominant acoperit de nori și vânt persistent în sudul Banatului. Vestea îmbucurătoare este că temperaturile înregistrează o ușoară creștere, atingând valori normale pentru această perioadă a anului.

În Transilvania, dimineața aduce temperaturi extrem de reci, în special în depresiuni, unde se simte gerul. Cerul rămâne învăluit în nori, iar temperaturile maxime ating 5 grade Celsius în partea vestică a regiunii. În zona Meridionalilor, se anunță ninsori ușoare, iar vântul se intensifică.

În Oltenia, înnorările persistă, iar în zona montană se înregistrează ușoare ninsori. În restul provinciei, nu sunt prognozate precipitații semnificative, iar după prânz se vor înregistra temperaturi în jurul valorii de 4 grade Celsius.

Și în sudul României, soarele rămâne absent. Există posibilitatea de câteva ploi ușoare în zone restrânse: ploi în zonele joase și ninsori în zonele de deal și munte. În Lunca Dunării, temperaturile cresc, atingând 8 grade Celsius.