SIF-urile sunt printre cele mai lichide actiuni la Bursa de Valori din Bucuresti, iar analiza tehnica devine de mare avantaj in situatia actuala, cand multi “specialisti” apar cu pareri contradictorii despre evolutia lor viitoare pe termen scurt si mediu (pe termen lung, riscul in piata in general devine mai ridicat, asa ca nu facem prognoza pe acest interval).



Graficul alaturat prezinta evolutia indicelui BET-FI care inglobeaza dinamica SIF-urilor. Acelasi gen de analiza este efectuata si de posibilii cumparatori straini care vor sa speculeze pe termenele indicate mai sus. Pentru cei care sunt familiari cu analize de acest gen, perioada recenta a fost marcata de doua puncte: LS (umar stang) si H (cap), care cu siguranta anticipeaza formarea unei formatiuni grafice negative, numita “cap-si-umar”. Lipseste RS pentru moment, dar il anticipez in jurul valorii de 52-53.000, dupa care o scadere de pret. Pe termen lung, SIF-urile raman ascendente (linia de trend A-B). Pe termen mediu, ele au rupt suportul B-C, dar au trecut si sub media de 50 de zile care este un alt suport pe acest interval de timp. In final, pe termen scurt, SIF-urile au rupt in februarie si a treia linie de suport care a pornit din C.



Cum tranzactionam SIF-urile pentru a nu intra intr-o capcana costisitoare ca in cazul euforiei la anuntul recent de actiuni gratuite SIF1 si SIF3? Pe termen foarte scurt, datorita atingerii de doua ori (double-bottom) a valorii de 43.500, tendinta, nu trendul, a devenit pozitiva cu o rezistenta de depasit la recentul top de 49.156. Exista o similitudine cu cea de anul trecut privind evolutia globala; din aceasta cauza si din lipsa unor catalizatori, anticipez ca revenirea la un trend ascendent pe termen mediu va fi foarte greoaie, iar valoarea maxima de 55.000 din februarie este pusa sub un mare semn de intrebare. Dar minunile pot apare uneori la bursa.





Sursa: https://ta.educofin.com