Acum trei luni, intr-o analiza in Capital intitulata “Aurul – spre 500+”, am scris: “Singurele instrumente de pastrat sunt cash-ul si aurul”. Atunci, aurul era 472 dolari/uncie, astazi, 522.

Concluzia:

o combinatie intre analiza fundamentala (ciclurile Kondratieff) si cea tehnica, ambele aplicate corect, ajuta la prognoza unor instrumente financiare pe termen mediu si lung. La nivel mondial, presiunea inflationista si-a spus cuvantul: investitorii au inceput sa caute aurul ca fiind cel mai sigur instrument in acest moment. Obiectivul pe care l-am stabilit in urma cu trei luni era de 576USD/uncie si totul evolueaza conform prognozei. Ce ofera aurul pe termen scurt? Graficul alaturat prezinta evolutia zilnica a aurului. Ultima perioada de adevarata exuberanta irationala sare in ochi si se cunoaste faptul ca orice evolueaza vertical se corecteaza in aceeasi masura. Exista suport la 505 si 498, deci in jur de 500.



Aceasta zona coincide si cu media de 50 de zile MM50, care va intalni pretul intr-o posibila scadere brusca in aceeasi zona de suport. Elementul curios este ca la aceasta data, atat aurul, cat si dolarul american cresc, de regula ele fiind corelate invers. Timpul va rezolva aceasta divergenta. Cum poate profita cineva din Romania de caracterul atat speculativ, cat si fundamental in ceea ce priveste aurul? O prima idee este cumpararea de metal galben sub orice forma si plasarea lui in locuri bine pazite. O alta, mai sofisticata, este cumpararea de actiuni legate de acest domeniu: HUI-Amex Gold Bugs Index, IAU-Comex Gold Trust ETF, XAU-Philadelphia Gold/Silver Sector Index. Pentru cei care fie doresc sa-si protejeze portofoliul, fie au un apetit mai ridicat pentru risc, se recomanda instrumente derivate de tipul “call” si “put”, care se tranzactioneaza pentru actiuni ale firmelor de exploatare a aurului.




Sursa: https://ta.educofin.com