Socialiştii greci din cadrul partidului Pasok au obţinut majoritatea absolută în Parlamentul unicameral, cu 160 din totalul de 300 de locuri, mărindu-şi astfel avantajul faţă de conservatorii aflaţi la putere, potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor legislative de duminică.

În luna martie a acestui an, şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn arăta că actuala criză va echivala cu victoria socialismului în multe ţări europene.

În urma numărării a 85% din voturi, Pasok, condus de Georges Papadreou, în vârstă de 57 de ani, a acumulat 43,9% din voturi, iar partidul Noua Democraţie (ND) 34% (respectiv 93 de mandate), cel mai slab rezultat înregistrat vreodată de la înfiinţarea sa în 1974, potrivit rezultatelor aproape definitive.

Papandreou le-a cerut cetăţenilor greci să „întoarcă pagina”, proclamându-şi victoria. „Începem un mare efort naţional (…) nimic nu va fi uşor, trebuie să muncim mult pentru a rezolva problemele”, a precizat el.

Premierul în exerciţiu, Costas Caramanlis, în vârstă de 53 de ani, a anunţat că a renunţat la conducerea partidului pe care şi-a asumat-o din 1997. El a convocat aceste alegeri la jumătatea mandatului său pentru a asigura un larg consens cu scopul adoptării unor măsuri de austeritate.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Criza va însemna victoria socialismului.
Citeşte şi Profeţiile lui Strauss-Kahn încep să se împlinească.