Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, susține că la nivel european există cele mai multe cazuri noi de infecare cu noul coronavirus. În acest context, el subliniază faptul că Europa a devenit „epicentrul pandemiei” de COVID-19.

Acesta a mai amintit și de estimările OMS, conform cărora la finele lunii februarie vor fi înregistrate până la 500.000 de decese, una dintre cele mai pesimiste prognoze pentru întreg continentul.

„Dacă ne uităm că în momentul de faţă, la nivelul regiunii europene, sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei la nivel european şi se estimează de către OMS că până la sfârşitul lui februarie în situaţia actuală, în evoluţia actuală am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate acest lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti”, a mai afirmat medicul.

În ceea ce privește utilizarea certificatului verde, Valeriu Gheorghiță susține că documentul nu trebuie privit drept o măsură restrictivă. El precizează că spre deosebire de alte măsuri, documentul are un efect de motivare privind vaccinarea, care poate salva vieți.

El a adăugat că și-ar dori dezbateri referitoare la acesta, astfel încât să fie implementat cât mai repede.

Vaccinarea anti-covid ar putea deveni obligatorie?

„Cu siguranţă această decizie este doar de natură politică. (…) Mi-aş dori să existe dezbateri serioase din acest punct de vedere şi să se ajungă într-un final la un consens încât să se implementeze cât mai repede”, spune Gheorghiţă despre situaţia proiectului de lege privind certificatul verde la locul de muncă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID susține că atât timp cât populația prezintă un risc în fața infectării, vor exista continuu valuri de îmbolnăvire care vor avea și consecințe. Tocmai din acest motiv, autortățile din mai multe țăr europene iau în calcul într-un timp cât mai scurt varianta impunerea vaccinării obligatorii, anti-covid.

„Valuri de îmbolnăviri vom avea atât timp cât vom avea populaţie susceptibilă, populaţie care este la risc să se infecteze. (…) Trecerea prin boală presupune o serie de consecinţe. Consecinţele pandemiei, care sunt necontrolate sunt dezastroase la nivel global, şi tocmai de aceea sunt ţări care găsesc ca variantă impunerea vaccinării obligatorii”, mai spune Valeriu Gheorghiţă.