Anunţ sumbru de la coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă!

Varianta Delta devine dominantă în România. Ce înseamnă asta?

Medicul militar spune că evoluţia infectărilor zilnice cu noul coronavirus va fi mai rapidă decât se credea iniţial, astfel că vom ajunge peste două săptămâni, la jumătatea lunii septembrie, la peste 2.000 de cazuri pe zi, faţă de 1.500 – 1.600, cât estimau iniţial autorităţile.

“Nu ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seara, pentru Digi24.

“Din păcate, vedem o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor şi care este combinată cu o respectare foarte scăzută a măsurilor de prevenţie. Nu ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră.

Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta”, a precizat medicul.

“Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună”

Valeriu Gheorghiţă a mai indicat că estimarea privind 2.000 de cazuri zilnice nu este nicidecum pragul maxim la care vom ajunge în această toamnă.

“Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, evaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteaptam, ca atare la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial.

Această estimare este pentru următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care o putem face în momentul de faţă”, a mai declarat Gheorghiţă.

Comparaţie între situaţia din prezent şi săptămâna similară de anul trecut

Medicul a explicat şi care sunt beneficiile vaccinării, comparând situaţia din prezent cu săptămâna corespondentă din august 2020.

“În acest moment, pot să vă spun că m-am uitat la săptămâna corespondentă din anul 2020. Amplitudinea numărului de cazuri, media la 7 zile, este la circa 66% din situația săptămânii în care ne aflăm acum din anul 2020, deci practic vorbim astăzi de o medie la 7 zile a cazurilor de circa 780 de cazuri pe zi, comparativ cu 1.170 cât erau raportate în săptămâna corespondentă din anul 2020. Erau mai multe anul trecut, când nu aveam vaccinare și este un beneficiu care se vede, practic.

Dacă media la 7 zile a deceselor în momentul de față este 15, în aceeași săptămână a anului trecut era de circa 45. Deci, decesele în momentul de față ar fi cam la 33% decât erau în săptămâna corespondentă a anului trecut. Categoric, avem beneficii vizibile, în condițiile în care rata vaccinării este undeva la 31 la sută din populația eligibilă rezidentă în România, cu vârstă mai mare de 12 ani”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Sursa foto: Dreamstime