Rafila a punctat importanţa vaccinării antigripale, în contextul pandemiei de coronavirus, în special pentru persoanele în vârstă şi care au boli cronice. Având în vedere că în această toamnă vor exista două virusuri care produc infecții respiratorii grave, vaccinarea este foarte importantă. De asemenea, acesta mai adaugă că igiena și utilizarea măștii de protecție sunt eficiente și previn atât gripa, cât și noul coronavirus.

“În perioada toamnei vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase. Este vorba despre noul coronavirus, care va continua să circule şi în toamnă; este vorba despre virusurile gripale. Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeaşi cale, produc infecţii pulmonare, iar măsurile de prevenţie generală sunt simetrice.

Practic, igiena tusei, spălatul pe mâini, utilizarea unei măşti previn atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus. În plus, la gripă, avem un vaccin care poate să prevină boala la o proporţie mare dintre cei vaccinaţi şi care este recomandat să fie administrat, pentru că o infecţie simultană atât cu noul coronavirus, cât şi cu unul dintre virusurile gripale reprezintă o provocare, mai ales pentru o persoană vârstnică sau care are boli cronice, şi atunci vaccinarea antigripală este cu atât mai mult recomandată, pentru că practic elimină una dintre cele două ameninţări”, a spus Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM/George Călin.