Riscăm să ajungem la 10.000 de cazuri COVID pe zi

Raed Arafat a avertizat că România poate ajunge la 10.000 de cazuri de coronavirus pe zi, în valul patru. Acesta spune că există persoane vaccinate care dacă se vor îmbolnăvi nu vor veni la spital și nu vor pune presiune pe sectorul sanitar.

„Eu pot spune că este posibil (să trecem de 10.000 de cazuri zilnic – n.r.), o să vedem. Avem de aceasta dată, totuși, un procent de persoane vaccinate și un procent de persoane trecute prin boală, avem 31% de vaccinați și mai avem cel puțin 15-20% care au trecut prin boală. Putem să spunem că există oameni care chiar dacă se vor îmbolnăvi, nu vor veni la spital și nu vom avea acelați impact pe sectorul sanitar pe durată lungă. Față de valul trecut, avem arma (n.r. – vaccinul), pe care nu o folosim”, a declarat Raed Arafat.

Situația de la ATI este îngrijorătoare

Șeful DSU a mai spus că situația de la secțiile de Terapie Intensivă din țară este îngrijorătoare deoarece există pacienți cu forme severe ale bolii.

”Este îngrijorător că intră multe cazuri zilnic pe ATI, avem și tineri, azi noapte am fost sunat de comandantul pompierilor de la Bistrița să îmi spună de decesul unui subofițer de 44 de ani, din păcate nevaccinat. A stat câteva zile la terapie intensivă intubat și după a decedat.”, spune acesta.

Vaccinarea, soluția optimă în fața coronavirusului

Raed Arafat a mai spus că vaccinarea este soluția optimă în fața coronavirusului, subliniind că depinde de fiecare cum se protejează de acesta.

”Nu că aruncăm vina pe oameni, dar, în final, depinde pe noi cum ne protejăm, ştim că avem cu ce să ne protejăm, nu vrem, din păcate asta e o alegere, că cineva nu vrea să se vaccineze, asta e o alegere de a refuza un mijloc care poate să împiedice să ajungi la Terapie Intensivă sau într-o stare gravă. Facem tot posibilul, şi astăzi am avut o şedinţă la Ministerul Sănătăţii, pentru a urmări modul în care creştem numărul paturilor de Terapie Intensivă, deci se face tot posibilul pentru managementul corect al acestui val, dar rămâne soluţia optimă, pentru a reduce numărul cazurilor grave, rămâne vaccinarea”, a declarat Raed Arafat.

Sursă foto: Inquam Photos / Mircea Manole