Românii au redescoperit plăcerea de a savura o ceașcă de ceai în timpul pandemiei și chiar au avut timp să experimenteze cu diferite sortimente. Acest lucru este demonstrat și de vânzările care s-au dublat față de anii trecuți, iar ceaiul nu mai este privit acum drept un remediu în cazul unor afecțiuni, scrie stirileprotv.ro.

Sortimentele preferate de români au fost cele din fructe cu diverse arome și în diferite combinații. Un lucru și mai interesant, conform reprezentanților din industrie, este faptul că mai bine de jumătate dintre clienții noi din 2020 nu aveau deloc obiceiul de a bea ceai.

„Au crescut ceaiurile verzi, în combinație cu ghimbir, avem ceaiul preferat, Tabure, un ceai cu cireșe și trandafiri, care are o aromă deosebită. Ceai exotic – sunt ceaiuri cu merișori și căpșuni – ceaiuri negre cu vanilie, mix-urile sunt nenumărate, avem în 150 de ceaiuri pentru toate gusturile”, declară Alina, reprezentant Arta Ceaiului.

Românii au dat ceaiurile din plante medicinale pe ceaiurile din fructe uscate și confiate

Potrivit unui studiu, în pandemie cel mai vândut a fost ceaiul Rooibus, cu trandafiri, căpșuni și zmeură, urmat de Sakura, un ceai verde, îmbogățit cu iasomie și cireșe. Dovadă că piața ceaiului a mers bine stă și în faptul că s-au înmulțit afacerile de acest tip.

„Am luat de la producătorii locali coada șoricelului și amestec cu ghimbir. Toate amestecurile sunt din bucăți din plante, fructe uscate, dar nu până când ajung praf. Doar mărunțite, cât să poată fi amestecate și să încapă într-un plic piramidal din care se poate infuza un ceai și suficient cât să își păstreze aroma”, declară un reprezentant al unui magazin online.

Rămân la modă și ceaiurile blooming, adică cele care înfloresc, ce sunt făcute prin împletirea frunzelor de ceai uscate în jurul mai multor flori, originare, în general, din China.

Polonia este principala țară din care importăm. Doar anul trecut am adus de aici peste 160.000 de kilograme de ceai. Topul este completat de Ungaria, cu puțin peste 100.000, după care urmează China, Vietnam și Cehia cu peste 20.000 de kilograme fiecare.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea