Problemă cu testele rapide antigen pentru noul coronavirus. Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, testele rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 nu pot fi comercializate în farmaciile din România, deoarece reprezintă teste pentru uz profesional.

“Atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”, mai precizează Agenţia.

Cu toate acestea, având în vedere că nu exista prevederi legale în acest sens, testele pot fi vândute online. Agenţia Medicamentului recomandă totuşi comercializarea în mediul online numai cu precizarea faptului că sunt “doar pentru uz profesional”, relatează HotNews.

“Se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”

“Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii.

Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”, precizează Agenţia Naţională a Medicamentului.

În mass-media au apărut recomandări pentru utilizarea individuală a acestor teste, făcute de către neprofesioniști. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului transmit că aceste teste rapide antigen nu sunt destinate autotestării.

“Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piață, cu implicarea unui organism notificat care evaluează conformitatea acestor produse”, explică Agenţia.

Ce spune Agenţia Naţională a Medicamentului despre comercializarea acestor teste pe internet

“În calitate de autoritate competentă, neexistând reglementări în acest sens, nu putem interzice comercializarea acestor produse în sistem on line.

Putem recomanda evitarea acestei modalități de comercializare sau, în cazul în care se recurge la această formă de distribuție, recomandăm ca vânzarea testelor rapide să fie insoțită de un avertisment în conformitate cu instrucțiunile de utilizare și anume “DOAR PENTRU UZ PROFESIONAL”, sau ca operatorul economic să se asigure că cel care achizitionează produsele respective este unitate medicală.

În caz contrar, operatorul economic poate fi sancționat pentru practică comercială înșelătoare.”