Astfel, preţurile au fost practic stabile în noiembrie prin raport cu luna precedentă, iar cursul cerealelor a scăzut cu un procent, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

“Indicele FAO al preţurilor alimentare din noiembrie 2011 este practic neschimbat în raport cu nivelul din octombrie. La 215 puncte, el este inferior cu 23 de puncte – adică 10% – faţă de vârful său din februarie 2011, însă depăşeşte cu două puncte – +1% – nivelul din noiembrie 2010”, a precizat FAO, preluată de France Presse.

Potrivit raportului trimestrial “Perspective de recolte şi situaţia alimentară”, cursul cerealelor a scăzut cu 3 puncte, cu 1% din octombrie. Acest fenomen a fost alimentat în mare parte de cursul grâului, care a scăzut cu 3 procente.

Conform raportului, revizuirea puternică în creştere a estimării aprovizionărilor cerealiere mondiale din 2011/2012 este cea care a contribuit la căderea cursului cerealelor: revizuirea în creştere este motivată de perspective mai bune de recoltă în anumite ţări asiatice şi în Rusia, dar şi de stocuri mai abundente decât s-a prevăzut iniţial în Rusia. Printre alţi factori figurează deteriorarea perspectivelor economice mondiale şi vigoarea dolarului american.

Producţia cerealieră mondială ar urma să atingă în 2011 un nivel record de 2,323 miliarde tone, potrivit FAO.

Te-ar putea interesa și: