‘În acest an recolta de grâu a fost de 4,78 milioane tone, orzul de toamnă şi primăvară, împreună cu orzoaică, au totalizat 985.000 de tone, iar rapiţa doar 175.000 tone. Deşi producţia de grâu a fost ai slabă din punct de vedere cantitativ decât anul trecut, indicatorii de calitate sunt foarte buni. Fermierii au avut resurse financiare şi au fertilizat corespunzător, dar au venit şi precipitaţiile când era grâul în formare şi pot spune că avem 100% grâu de calitate’, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Acesta a precizat că piaţa internaţională a grâului s-a deblocat în această perioadă datorită tranzacţiilor efectuate în bazinul Mării Negre, dar şi la nivel european.

‘Din datele primite de la asociaţia europeană a morarilor, piaţa internaţională a grâului s-a deblocat. Iranul a luat din India două milioane de tone de grâu, Kazahstan şi-a acoperit necesarul din Marea Mediterană, nu doar în bazinul Mării Negre, iar Ucraina şi Rusia nu au interzis exportul la cereale ceea ce înseamnă că va exista o cantitate bună la export’, a spus Botănoiu.

În ceea ce priveşte exportul de grâu, reprezentatul MADR a declarat că până în prezent s-a exportat din noua recoltă doar 450.000 de tone, dar pe contracte din 2011.

‘Exporturile de grâu au fost de 450.000 de tone până în prezent, dar pe contracte din 2011, iar din informaţiile primite din partea exportatorilor estimările arată exporturile până în 1,3 milioane tone. Exportatorii nu s-au hazardat să facă contracte văzând situaţia înregistrată din cauza secetei’, a mai precizat Botănoiu.

În acest an, preţul grâului la producători a crescut cu circa 20-25%, de la 0,85 lei/kg la 1,1 lei/kg. Producţia de grâu a României în 2011 a fost de 7,103 milioane tone, iar cea de orz şi orzoaică de 1,355 milioane tone. Anul trecut, cele mai mari încasări din exporturile de cereale, aproape 90%, au fost aduse din vânzarea grâului şi porumbului pe pieţele externe iar cantitatea totală de cereale plasată pe pieţele externe a depăşit 4 milioane de tone.
SURSA: Agerpres