Nu mai puţin de 648 furnizori şi parteneri ai producătorului de telefoane low-cost Gionee au fost lăsaţi cu pagube ce depăşesc 3 miliarde dolari, compania nereuşind să vină cu un plan de restructurare credibil. Anterior, fondatorul Gionee Liu Lirong promitea că va plăti toate datoriile în termen de 3-5 ani de la intrarea în insolvenţă.

Producătorul de smartphone-uri Gionee este cunoscut în principal prin partenerii săi, care vând în diverse ţări sub numele unor brand-uri locale (multe dintre modelele Allview sunt smartphone-uri Gionee la bază). Compania nu s-a remarcat cu modele foarte scumpe până în prezent, nici prin fiabilitate ieşită din comun, principalul atu pentru produsele achiziţionate fiind costul de înlocuire mai uşor suportabil, în eventualitatea producerii unui „accident”.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile chineze, Gionee datora echivalentul a 2.75 miliarde dolari către furnizorii de componente. Parte din vină pentru falimentul iminent o are şi CEO-ul Liu Lirong, care ar fi jucat şi pierdut la cazinou cel puţin 1 miliard de Yuani din banii companiei (echivalentul a 144 milioane de dolari).

Încercând să aplaneze conflictul, oficialii Gionee au organizat o întâlnire cu reprezentanţii principalilor furnizori, stabilind un nou calendar pentru plata datoriilor. Însă alţi 400 de furnizori mai puţin importanţi sunt lăsaţi pe dinafară, compania neoferind nicio garanţie despre plata ulterioară a sumelor datorate.

Fără soluţii concrete pentru plata datoriilor acumulate,  Gionee va intra în lichidare, pierderile urmând să fie suportate de toate companiile angrenate în lanţul de furnizori, cât şi de partenerii care au comandat livrarea de produse smartphone spre a fi comercializate sub numele unor branduri locale.

SURSA: go4it